···Okunma: 30 Mayıs 2026 23:26 İnsan isteyince ve azmedince neler başarabilir sorusuna karşılık Martin Eden örneği verilebilir. Martin Eden; sadece istemenin de yeterli olmadığını gösteriyor aslında; istemek dışında sabretmenin, çok çalışmanın ve gerekirse bu isteklere vesile olanlardan bile vazgeçmenin gerektiğinin örneği. Çünkü ancak o zaman başarabiliyorsunuz mesajı veriyor. Bu anlamda bir motivasyon kitabı da denebilir.
Günü kurtarmak için dönemsel olarak gemilerde denizcilik yapan fakir ve eğitimsiz bir genç burjuva sınıfından zengin bir kıza aşık olur. Aşkı uğrunda hedefler belirler. Çalışır okur, okur,okur ve bu azmi sonunda yeni ve başarmış bir kişiliğe dönüşür. Bu yeni kişiliğiyle özendiği burjuva sınıfının içinde yaşadığı çelişkileri de anlatan edebi dili oldukça yüksek ve sürükleyici bir yapısı var kitabın.
Martin Eden zekası, azmi, çalışkanlığı sayesinde bir çok şeyi kazanıyor ancak kaybettikleri de bir o kadar fazla aslında.
Ne yazıkki tembel bir coğrafyada yaşıyoruz ve hepimizin genel bir hedefsizliği var. sadece günü kurtarma derdindeyiz. Amaçsız azimsiz bir yaşam. Bu sebeple benim için özel bir kitap olacak her zaman....
Bazen biriyle ilgili hedef koyuyorsunuz kendinize ama hedef ortadan kayboluyor ne yazikki ona yapacak hiçbirşey olmuyor ne yazıkki(kişiseldi:)
Keyifli okumalar.