Thomas More- Ütopia
Thomas More adından da anlaşılacağı üzere ideal devlet düzeninin anlattığı bu kitabını 1516 yılında yazmış. Kitap 105 sayfa ancak devamında daha önce Adam yayınları tarafından yayımlanan “Edebiyatta ütopya kavramı ve Thomas More” isimli kitap yer almakta. Kitabı kavramak için çok etkili bir yol olduğunu düşünüyorum bu yüzden Ütopia’nın devamına eklenmiş olması beni sevindirdi. Ütopia Thomas More’a göre ideal devlet düzeninin oluşturulduğu halkın mutluluk ve refah içinde yaşadığı savaşların olmadığı açlık ve kıtlığa karşı bile iki yıl kadar yetebilecek depoları olan, bilime ve sanata önem verip parayı değersiz gören insanlarla dolu bir ada. Peki bu devlet düzeni nasıl sağlanıyor ?
* Özel mülkiyet yok.
* İnsanlar evlerinde yemek pişirmiyorlar, ortak yemekhaneler var ve yemekler çok güzel.
* Tek tip giyiniliyor ve süs şatafat önemli görülmüyor.
* Eşler anlaşamadığında boşanabiliyor.
* İnsanların inançları asla sorgulanmıyor ve özgürlük tanınıyor.
* Çalışma saatleri çok az ve sürekli değil belli bir süre sonra işlerde değişikli yapılıyor.
* Hümanizm söz konusu insan her şeyden değerli görülüyor.
* Eğitim ücretsiz ve eşit bir şekilde verilir.
Kitabın övülecek yönleriyle beraber sorgulanacak yönleri olduğunuda düşünüyorum. Bu şekilde kusursuz işleyen bir düzende kölelik sistemi olması doğru gelmiyor. Kölelik sisteme ayak uydurmayan, ağır suçlar işlemiş ütopialılar olabileceği gibi savaş sırasında elinde silah ile yakalanıp esir düşen insanlarda olabiliyor. Ve sürekli çalışmaları gerekiyor. En ağır ve kötü işler köleler tarafından yapılıyor. Aynı zamanda tek tip giyilmesi, insanların genel olarak standardize edildiğini düşündürüyor bana. Kesinlikle okunması gereken, okuması oldukça kolay ve akıcı bir kitaptı. Şimdi sıra Platon’un Devlet’te sanırım. Keyifli okumalar diliyorum.