2020 2. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2020 02:50
Okuduğum en farklı kitaptı. İlk postmodern roman olarak edebiyat aleminde yerini almış nadide eserlerden biri. Ancak bu kitap ne anlatıyordu sorusunu cevaplamak işin en zor yanı. Her şeyi ya da hiçbir şeyi, hayatın ta kendisi gibi. Yazım stili olarak Cervantes’in Don Quijote’sini anımsatacak size. Zaten içinde de çokça atıf var kendisine. Rabelais’in Gargantua ve Pantagruel eserleri, Shakespeare’in Hamlet ve Jül Sezar’ı , çokça mitolojik olay ve karakter, felsefe, din, bilim, günlük hayat, Tristram’ın doğumu, daha çok babası ve amcası, savaş, aşk... Dedim ya hayatın ta kendisi. Tekdüze bir kurgu yok, yazar bolca kurgu dışına çıkıyor, tabiri caizse sohbet ederken daldan dala atlayarak konuşan biri gibi. Zaten kitabın ta başında okuru dikkatli olması için uyarıyor, hatta azarlıyor nerdeyse iyi ve sabırlı okurlar az olduğu için. Kitabı okumaya niyetliyseniz tamamen beklentilerden sıyrılın ve tabula rasa halinde başlayın okumaya. Ama bilin ki kolay olmayan, farklı bir tecrübe sizi bekliyor. Unutamayacağınız bir eser olacağına eminim. Youtube kanalım : youtube.com/user/ayseum
Tristram ShandyLaurence Sterne · Yapı Kredi Yayınları · 2018368 okunma