Puan vermedi·328 syf.····Okunma: 26 Ocak 2020 12:05 Balzac; kişilerin, mekanların tasvirlerini uzun tutmasıyla yer yer okunması zor olan ama bu anlatımıyla da olayları bir ağ gibi örerek kitabı taçlandıran bir yazar. Diğer kitabı Vadideki Zambak’ı okuyarak bu üslübundan etkilenerek aldığım Goriot Baba, yine yazara hayran olmamı sağladı.
Konusuna kısaca değinmem gerekirse; kitabımız 18. yy Fransa’sında yüksek sosyete girmeye çalışan genç Rastignac’ın başına gelenleri aktarırken insanların para ve güç uğruna neler yapabileceğini gözler önüne seriyor. Yoksul bir yaşam süren Rastignac’ın kaldığı pansiyonda kalan Goriot Baba, kızları uğruna kendisini feda etmiş bir baba. Kızlarının nankörlüğü ve bencilliği ise kitabın ana unsurlarından. Balzac, ilk sayfalarda diğer karakterlerle birlikte bu ana karakterleri ve çevrelerini ayrıntılı bir şekilde tanıtıyor, kitap bu yönden biraz yorucu başlasa da sabırlı olunursa sonrasında olaylar daha ağırlıklı. Özellikle kitabın sonları oldukça sürükleyici olmakla beraber bir o kadar duygulandırıcı. Fakat ben kitabın daha uzun olmasını isterdim açıkçası, bazı olaylar ve karakterler kısa geçilmiş gibiydi. Baş karakterimiz Goriot Baba daha çok ön plandaydı, bu da hem olumlu hem olumsuz bu yönden.
Goriot Baba, bize bir babanın çocuklarına nasıl davranması gerektiğini gösterirken nasıl davranmaması gerektiğini de gösteriyor aslında. Kızlarına karşı gözü kör sevgisiyle bir dediklerini iki etmeyerek onları şımartılmış bir şekilde yetiştiriyor Goriot, hayatın gerçeklerine kapatarak... Ve besle kargayı oysun gözünü...Bir kişiye duyulan sevgi ve aşk onu doğru bir insan yapmaya yetmez maalesef, burda da bunu görebiliyoruz. İnsanlara fazla değer verdiğinizde onlar da sizin üzerinize çıkarlar ve birini karşılıksız sevmek bir insanın sonunu getirebilir. Dünyada her zaman doğru ve dürüst olan kazanamıyor maalesef, durumlara göre değişebilen, uyanık ve biraz da bencil olmak gerekiyor. Ve bence her insanın kendisine sorması gereken soru hayatımdaki bu insan benim ona verdiğim değeri hak ediyor mu olmalı.
Goriot Baba, insana düşündürttüğü bu sorunlar ve gerçeklerle iki yüzyıl önce yazılmış bir roman olmasına rağmen hâlâ günümüze ulaşabiliyor. Balzac okunması gereken, çok değerli bir yazar, bu kitabı kaçırmayın derim.