2020 1. kitabı
Üslubu ve anlatım şekli hiç hoşuma gitmedi. Bu kitabı çok satanlardan almıştım. Bunu çok satanlara çıkaran bir özelliği varmı? anlayamadım. Kitapta kötülük yapan bir çocuğun yaptığı kötülüklerin kendisine izletilmesini beğendim diyebilirim. Bunun dışında beğendiğim bir tarafı yok açıkçası kitap bana gerçekten bir şeyler kattı diyemem
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009113bin okunma
Beli de kitap üzerinde iyice düşünmediniz, ve ya bakış açınız yeterince geniş değil. Kitapda çocuklarən suç işlemeye yönelik olduğu, şiddetten zevk aldığı bir toplumdan bahs ediliyor. Alex sadece 15 yaşında olmasına rağmen suç işlemeye yönelik ve bundan zevk alıyor, çünki zayıflar üzerinde hükmetmek kendini güçlü hissettiroyor ve egosunu tatmin ediyor. Sonrakı bölümlerde devletin şiddetin karşısını almak için her türlü şiddetli yola baş vurduğunu görüyoruz, yani her şey paradoks gibi. Tedavi adı altında psikolojik travma yaşatıyorlar tutukluya. Ve şov gösterirken aşağlayıp güçsüz duruma düşürüyorlar. Her kes te gülüyor. Yazar burda toplum psikolojisine olan eleştirisini öne sürmüş. Ve "tedavi" sonrası Alex artık kötülük yapamıyor, onu bu halde gören, Alexin önceden taciz ettiği "masum" insanlar bu kez ona zarar veriyor. Yani yine kendini güçlü hiss etmek isteyen insan psikolojisi. Bu benim bakış açım, saygılarımla...
Bikitapincisi
Yeni yazabiliyorum... Kitap üstünde derin düşünmeye gerek yok bence. Ben düşüncelerimi yüzeysel dile getiren bir insanım. Kırk satırlık kalabalıkları pek sevmem :) buda yetersizliğimden değil kişiliğimdendir. Ayrıca bunu bakış açısıyla bağdaştırmışsınız. Bunun bakış açısıyla pek alakası yok daha çok "anlatım, eleştirebilme yeteneği" ama bu da bir tercih. Bana göre bu tür şeyler olabildiğince kısa ve net olabilmeli . Sizin fikrinize saygı duyarım. Kitapla kalın..