2019 6. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2019 02:26
''Ne yaşadıysanız yüzünüze yansır. İnsanın yüzü bir kitap gibi okunabilir. İfadeniz bomboşsa da hiç bir şey yaşamadığınız fark edilir. Bundan kurtulmak mümkündür; yaşayın monotonluktan uzaklaşın, gezin, görün, keşfedin başkalarıyla ilgilenin, okuyun ,sevin. Bunları dolu dolu yapın ki izleri yüzünüze yansısın.Yüzünüz ifadesiz kalmasın.'' ''Beyninize yeni bir kapı açacak, size bir değer katacak insanlarla'' bir araya geldiğinizde bir şey öğrenirsiniz; bir şey düşünürsünüz; yeni bir yere bakmaya başlarsınız. Düşünceniz yeni bir boyut kazanır, yaşamınıza farklı bir bakış açısı eklenir. O boyut bazen yanlış da olabilir, ziyanı yok; bu yanlış, zaman içinde tashih edilir. Dahası, o yanlış bile ortalıkta boş boş gezmekten daha iyidir. Dilinizi, intibaınızı, tecrübe ve görgünüzü geliştiren; dünyaya bakışınızı değiştiren insanlar önemlidir. Onlarla bir araya gelmeye gayret ediniz; sonra oradan başka yere geçersiniz, sabit kalmanız şart değildir. İsmiyle ve şahsıyla ülkemizin nam yapmış tarihçilerinden İlber Ortaylı ile saatlerce sohbet havasında bir kitap..İsimlerde mühim tabi ama isimlerin içinin doluluğu daha mühim, bize ne kattıkları. Bu sebeple namından ziyade deneyimleri, aktardığı tecrübeleri ile okurken değerli bir büyüğünüzden insan hayatının dönüm noktalarına, doğru çalışma metotlarına, eğitim, sinema, müzik, edebiyat, yaşam gibi bir çok alana dair kıymetli bir çok tavsiye almışlık hissi vermesi ayrı güzel. Kimsenin yüzde yüzüne katılamamak gibi bir yapıya sahibim çok şükür ki ancak o kadar güzel yönlendirici önerilere sahip ki bir çoğunu kendi yapılacaklar listeme ekledim bile, bir kaçını da sizle paylaşmak istedim. Okumak nimet, umarım şükrünü eda edebiliriz bu nimetin, sevgiler.. iyi ve bol okumalar.. “Merakınız olacak ,gidişata bakacaksınız , olaylara müdahil olmaya çalışacaksınız . İçine girmeseniz bile ne olup bittiğini bilmeniz gerekir. Dünyayı takip edeceksiniz ama öyle üç beş gazete kitap okuyarak değil; tutkuyla , hakkını vererek...'' “Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız. Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır.” “Sıkıntıyı çekmeyi göze alırsan yapamayacağın hiçbir şey de yoktur. Kaldı ki gençsen, çekersin. Şimdiki gençlere de söylüyorum, zahmetin böylesinden kaçmayın.Tren mi var, atlayın; yol mu var, gidin. O yaşlarda yeni yerleri görmenin zevki başkadır. Tecrübeyle görmek de güzeldir ama gençlik enerjisiyle dolaşmak bir başkadır.”
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 202065,2bin okunma