Belki Türklerin tarih boyunca karşılaştığı en nitelikli düşman
2020 49. kitabı
Gertrude Bell, henüz kadın hakları basbayağı tartışma konusu iken, Britanya İmparatorluğu'nun Ortadoğu politikalarını şekillendirmiş olağandışı bir kadın. Ailesi ülkesinin en varlıklılarından biri olup bu derece yerinde durmamış, rahatlık batmış tarihte çok az insan bulunur. Bell'in hayatını okuduğunuzda Lawrence'nin, bu çok dilli, çok meslekli karizmatik kadının yanında bir hiç olduğunu göreceksiniz. Bükreş, Tahran, Paris, İskenderiye, Konya, Beyrut, İstanbul, Bağdat... Bu coğrafyada ayağının basmadığı yer kalmamış desek yeridir. Arap aşiretlerini ayartıp Osmanlı'nın topraklarını esas parçalayan kişi işte bu kadındır. Britanya hükümeti, Irak ve Suriye'ye kral belirlerken, sınırlarını ayarlarken ona danışır, hatta bayraklarını da yine ona çizdirir. Tüm bunlara karşılık ödediği görece ufak bedel, sevgilisini Çanakkale'de kaybetmek olmuştur. Irak işgalinde yağmalanan Bağdat'taki devasa arkeoloji müzesini kuran yine kendisidir. Günümüz Türkiye sınırları içerisinde de arkeoloji kazılarına katılmışlığı vardır. Bu deyim yerindeyse Allah'ın belası kadınla ilgili kitaptan aklımda kalanlar şimdilik bu kadar. Nicole Kidman'ın Bell'i canlandırdığı Desert Queen filmi bu kitap esas alınarak çekilmiştir. Ancak film fazlasıyla yetersiz. Yönetmenin, kitabın yazarı Georgina Howell ile yaşlılık ve sağlık sorunlarından ötürü çok az görüşebilmiş olması bence önemli bir etken. Nitekim galaya katıldıktan iki hafta sonra Georgina Howell hayatını kaybeder.
Tarih
Çölün KızıGeorgina Howell · Tarih Kuram Yayınevi · 20166 okunma