"Bir sürü boş şey arasında adalet kaybolup gidiyor."
2019 4. kitabı
Kafka şöyle der: " İnsanı ısıran ve sokan kitaplar okumalıyız. Okuduğumuz kitap bir yumruk indirerek bizi uyandırmıyorsa ne işe yarar." Dava'yı okuduğumda Kafka'nın bu ifadesi benim için anlam buldu diyebilirim. Bu kitap gelişigüzel okuduğunuzda belki sizi ısırmayabilir, yumruk indirmek yerine size dokunabilir ama üzerine düşündükçe kitap sizi içine çekecek ve yumruğu hissedeceksiniz. Kitabın akışında tıpkı Kafka' nın diğer bir eseri 'Dönüşüm'de olduğu gibi o karanlık havayı hissediyor ve soluyorsunuz. Bu karanlık ortama rağmen hikayenin ilerleyişi ve uyandırdığı merak ilginizin dağılmasına izin vermiyor. Hukuk bölümü mezunu olan F. Kafka' nın bu eserinde hukuk sistemine olan eleştirisini de olay örgüsünde rahatça gözlemleyebilirsiniz. Kitaptan bir alıntı olarak da "Bir sürü şey arasında adalet yok olup gidiyor." cümlesi bile bir şeyler anlatabilir size. Bütün bunların dışında da ana kahramanımız Josef K.' nın kaybolmuş adaleti bulma mücadelesi ile kendi iç dünyanızın hayatla olan(belki de toplumla olan norm mücadelesi diyebiliriz) çatışması arasında bağ kurabiliyorsunuz. Kitap bir solukta okunacak kadar sürükleyici, vaktinizi ayırdığınıza fazlasıyla değecek. Kafka'nın deyişiyle "yumruğu hissetmeniz" temennisiyle iyi okumalar.
DavaFranz Kafka · Ren Kitap · 201864bin okunma