2020 712. kitabı
"Daha İyi Bir Dünya Arayışı" Bu eser Karl R. Popper'in makale ve bildirilerinin toplandığı bir derleme Eğer felsefe ve filozoflar hakkında bilginiz varsa, bu kitabı okuması gayet akıcı ilerliyor. Filozofların görüşlerine çokça atıf yapılmış. O yüzden felsefe okumaları yapmayan kişilere önermiyorum. Kitap 3 ana başlıkta toplanmış; "1.bilgi hakkında 2. tarih hakkında 3. son seçmeler-karma-" Kitabı okurken en dikkatimi çeken şey, çoğu filozof-felsefeciden farklı olarak Popper çok iyimser... Daha iyi bir dünya arayışının peşinde olunması gerektiğini ve bunun bir düş olmadığını ısrarla söylüyor. Kitabın ilk başlığında Popper, 'bilgi ve gerçek-lik-' kavramlarını açıklıyor. Popper'a göre 3 dünya var, bizim gerçekliğimiz birbirleriyle bağlantılı olan ve birbirlerine bir biçimde etki yapan ve birbirleriyle kesişen bu üç dünyadan oluşur. Özetle; fiziksel kuvvetlerin dünyası 1, ruhbilim dünyası 2, düşünsel ürünlerin dünyası 3. Yalnızca dünya 1'i kabul eden ya da yalnızca dünya 2'yi kabul eden filozoflar geçmişte vardı. Bu üç dünya bizim varoluş geçmişimizde sıralıdır; dünya 1 en eskiye uzanan, dünya 2 sonrasında oluşan ve dünya 3 yani kültür en son gelir. Popper bu 3 dünyayı detaylı şekilde anlatıyor bize. 2. Ana başlıkta (Tarih hakkında) ise önce Avrupa'nın ilk kitabından söz ediyor yani Homeros'un destanlarından. Kitapların oluşum sürecine ve kalıcılığına çok güzel bir anlatımla değinmiş. 3. Ana başlıkta filozoflardan söz ediyor Popper. Sokrates'ten oldukça etkilenmiş. Platon'u ise çokça eleştirmiş, fikirleri bazında. Daha sonra pek çok ismi, pek çok açıdan değerlendirmiş, çok faydalıydı. Felsefe nedir sorusuna da uzun uzun cevap vermiş. Bu kitap bana çok iyi geldi! O kadar negatif, kötümser, ağır kitaplar okumuşum ki. Böylesi bir mantıklı-iyi düşünceleri dinlemeyi özlemişim. İnsan okuduğunu, gördüğünü büyütüyor içinde, belki de böyle içimizi umut dolduran eserleri daha çok okumalıyız.
Felsefe
Daha İyi Bir Dünya ArayışıKarl R. Popper · Yapı Kredi Yayınları · 2023190 okunma