2019 19. kitabı
Kitap incelemesine başlamadan önce yine Bir alıntı yapmak istiyorum. Alıntı kitabın çevirisini yapan canım "Tomris Uyar'dan" olacak. Sunuş bölümünde yer alan ve Tomris Uyar'ın yazdığı bölüm bir nevi kitabın incelemesinin ana metni olabilir. Çünkü Steinbeck iflâsların birini izlediği, işsizliğin, parasızlığın, açlığın kol gezdiği, insanoğlunun umudunun ,varolma direncini seyreldiği bir tarih anında olanca görkemiyle gerçek umudun türküsünü söylemiştir. Toz pembe olmayan gerçekçi umudun. İnci, Kızılderili okuma yazma bilmeyen Kino ve karısının hikâyesidir. Kısa ve etkili olan bu kitapta paranız yoksa de alt tabakada yaşıyorsanız, canınızın değerinin olmadığını görüyorsunuz ki yazar her zamanki gibi dönemde ki yoksulluğun dramatik yönünü Bize yine ustalıkla gösteriyor. Ufak bebekleri Ciyotito'yu akrebin sokması ve akabinde gelişen olayları anlatıyor. Tedavi edilmediği için ikinci bir çocuğunu kaybetmek istemeyen Kino inci avına çıkar. Büyük İnci ona şans mı yoksa Felaket mi getireceğini bilmeden hayaller kurar karısıyla. En büyük hayalleri ise "biricik oğulları Ciyotito'nun okumasıdır." İncinin bulunmasıyla insanoğlunun fıkrasında bulunan,hırs, bencillik ,üstünlük gibi duyguların yaşandığı bu küçük dünyada ne yana dönsen tükenmişlik ve para hırsı ile karşı karşıya kalıyor insan, kitap sonunda ki o inci ezgisini fısıltısını duyuyor ve Kino'nun kelimelere dökemediği "Ailenin Türküsü'nü merak ediyorsunuz.
İnciJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 202349,8bin okunma