Emanet Bir Yaşam
2020 5. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2020 15:27
Kuyucaklı Yusuf, ailesi katledilmiş ve Nazilli Kaymakamına emanet edilmiştir. Özellikle emanet kelimesini seçtim çünkü Yusuf hayatı boyunca emanet yaşıyor. Yaşadığı ev ona ait değil, kaymakam -çok içten davransa da- babası değil, Şahinde annesi -hiç mi hiç- değil ve Muazzez kardeşi değil. Şahinde’nin sorumsuzluğu yüzünden Muazzez de ona emanet. Hatta öyle ki bu emaneti korumak uğruna onunla evleniyor. Yusuf emanet hayatına Muazzez ile anlam katıyor. Gel gelelim Edremit’e atandıklarında Yusuf’un yaşadığı travma kendini daha da belli ediyor. Niçin bu insanlarla beraber buralara geldiğini kestiremiyor. Edremit’teki sosyal hayata da uyum sağlayamıyor. Edremit’in en nüfuzlu ailesinin oğluna yumruk atacak kadar da umursamaz durumda. Tabii bunda sevgili Muazzez’ine yan gözle bakılmasının payı da var. Lakin Yusuf iki kere aynı hatayı yapıyor: yumurta kapıya dayanmadan harekete geçmemek. İlk harekete geçtiğinde Muazzez’ine kavuşuyor fakat ikincisinde Muazzez’in ölümüne sebep oluyor hatta belki de kendi öldürüyor onu. Yusuf’un başına ne gelirse hayattaki emanet duruşundan geliyor yani. Muazzez’i kaybettiğinde ise Yusuf artık özgür kalıyor. Edremit’tekilere ne olduğu meçhul. Yusuf’un bundan sonra ne yaptığı meçhul. Soru işaretleriyle sona eriyor roman.
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025210,5bin okunma