Puan vermedi·484 syf.··Beğendi
· Nikolay Vasilyeviç Gogol
ilk olarak Bir Delinin Hatıra Defteri, Palto, Burun kitaplarını okumuş ve çok beğenmiştim.
Bu eserinde 19 Yüzyıl da Rus bir taşra kasabasına gelen Pavel İvanoviç Çiçikov isimli bir adamın gözüyle modern anlatımla bir köşeyi dönme hikayesi anlatılmaktadır. Bu adam son nüfus sayımından sonra ölmüş olan köylüleri (ki bu kitapta köleler olarak bahsedilmektedir) sahiplerinden satın almaktadır. Çiftlik sahipleri bir dahaki nüfus sayımına kadar canlı olarak görülen bu kişiler için Devlete vergi ödemek durumunda oldukları için, onları kağıt üzerinde satmış olarak görünmek işlerine gelmektedir. Çiçikov bu kişileri yaşıyor olarak gösterip devletten kredi almayı düşünmektedir.
Bu seyahatleri sırasında değişik insan profilleri ile karşılaşıyoruz. Gösterişli bir hayata kendini kaptırmış günden güne borç batağına sürüklenen insanlarla, parasını yemeyip ve yedirmeyip biriktiren cimrilerle, hiçbir şey yapmayıp miskinliğe düşmüş zenginlerle, rüşvetle yaşayan insanlarla, dürüst olan ve olmayan yöneticilerle kısacası her türlü insanla karşılaşıyoruz.
Gelelim Gogol'un hikayesine Dostoyevski' nin " Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıktık" sözüyle ifade ettiği gibi bir çok yazara ilham olmuştur. Puşkin'in de arkadaşıdır.1837'de Puşkin'in ölümünden sonra çok üzülmüş ve duygusal bir karmaşaya düşmüş.
Gogol, Ölü Canlar'ın ilk cildini 1842' de yayınladı. Daha sonra Gogol yaşadığı bir kriz sonucu bir gece ikinci cildin el yazmalarını yaktı. 10 gün sonra da yani 4 Mart 1852 de Gogol öldü.
Gogol bu kitapta okuyucu ile sohbet edip, soru sorarak, roman kahramanı ve diğer insanlar hakkında yargılara vararak, onları bu noktalara getiren olayları anlatan bir uslup kullanmış.
Kitabı okumak için kendinizi zorlamayın, zorlarsanız derinliğine varamazsınız Hayat sizi bu kitabı okuyacak seviyeye ve ruh haline getirdiğinde, okuyun. O zaman zevk alacaksınız