·385 syf.····Okunma: 01 Mart 2020 06:45 Okuduğum en eğlenceli kitaplardan biri, o nasıl bir dil, o nasıl bir akıcılık, o nasıl hikaye anlatıcılığı, o nasıl diyaloglar, vallahi bravo. Yıllardır anlatılan bir masalı öyle güzel aslına uyarlamış ki helal valla amca. Teolojiye kaymış ( gerçi benimki de laf, İsa'yı anlatan bir kitap teolojiden ne kadar uzak kalabilir ki.), mitleri bugünün gözüyle yazmış amcamız. Bir kere tüm mitleri böyle almış yerden yere vurmuş. yani akıl var mantık var arkadaşım deyip sizi sarsıyor kitap ama kesinlikle Hristiyanfobi'ya kaçmamış. Her şeyi İncil'deki sırası ile ama mantık çerçevesinde anlatmış. Kaldı ki ülkesini terk etmek zorunda kalmış zamanında bu kitabını yazınca, yobaz her yerde her devirde yobaz yani. (biz yazsak kesin kafamız kesilirdi gerçi.) İsa daha insan, ( doğal olarak,) Meryem'de daha ana-analarımız olarak ( e ona da doğal olarak,) anlatılmış. Magdala'lı Meryem ( meşhur fahişe Meryem ) ve İsa'nın aşkı adeta Leyla ile Mecnun 101. , Yehuda ise aslında İsa'ya ihanet etmemiş ya la, meğer baya bir tek o bağlıymış esasen. Bir de yani son akşam yemeğini yemediler, Leonardo bey kürledi mi bizi, sanat simsarlığına mı kurban edildik, nedir? ( ay gerçekten meğer bu sahneyi arıyormuşum tüm kitapta düşünsene. bu arada paranteze doyduk. )
Ben mitleri böyle eğlenceli anlatan kitaplara bayılıyorum, Tanrının seyir defteri , mesela, son öyküsü kalbimize bıçak saplasa da genel olarak okurken çok eğlendirmişti beni.
Son olaraki çevirisi inanılmaz güzel, asla bir çeviri hissi vermiyor. Okuyun, okutun bence.