···Okunma: 05 Mart 2020 10:12 Metis Seçkileri dizisinden çıkan Kadınlar Rüyalar Ejderhalar Ursula K. Le Guin'in farklı zamanlarda çeşitli yerlerde yayımlanmış yazılarından ve yaptığı konuşmalardan derlenmiş bir kitap. Bilimkurgu, fantazi, feminizm, mitler, masallar, yaratıcı süreç konuları ilginizi çekiyorsa zevkle okuyacağınız bir derleme bu. Okurken Le Guin'in bahsettiği yazarlar ve kitapları önceden okumuşsanız Le Guin'in onlarla ilgili fikirlerini okumak çok hoşunuza gidecektir, okumadıklarınızla da güzel bir okuma listesi yapabilirsiniz kendinize.
Kendi yazma sürecinden bahsettiği ve Yerdeniz'i nasıl yazdığını anlattığı bölüm çok ufuk açıcı desem diğer yazılar daha az önemliymiş gibi olacak. Halbuki her başlık altındaki yazı edebiyat, kurmaca dünyası, çoğu zaman bilimkurgu, insanın içsel yolculuğu ve keşifleri hakkında yazarın sohbetlerini dinlemek gibi. Bu konularla ilgili düşündüğüm çoğu zaman ya da bahsettiği kitapları okudukça dönüp dönüp kapağını açacağım bir kitap bu.
Bu edebi türlerde çok bilgi sahibi olmadığım için fantazi ve bilimkurguyla ilgili yaptığı şu tanımlamayı çok aydınlatıcı buldum:
“Tabii ki, fantazinin temel kuralı şudur: Kuralları kendiniz koyarsınız, ama sonra da o kurallara uymanız gerekir. Bilimkurgu ise bunu biraz daha geliştirir: Kuralları kendiniz koyarsınız ama bunun da bir sınırı vardır. bir bilimkurgu hikâyesi bilimsel gerçekleri inkâr etmemeli, Chip Delaney'nin deyimiyle, bilinen bilgilere ters düşmemelidir. Yok ille ters düşecekse, yazar bunun bilincinde olmalı ve bu cüretini ya gerçek bir hipotez ya da sahte ama inandırıcı bir iddiayla savunabilmelidir. Eğer uzay gemilerimi ışıktan hızlı yapıyorsam, Albert Einstein'a ters düştüğümü bilmem ve bunun sonuçlarına -ama bütün sonuçlarına-katlanabilmem gerekir. ” s. 145.