2020 17. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2020 02:25
Wıllıam Goldıng 1993 yılında gözlerini dünyaya kapatırken arkasında bıraktığı on iki romanlarından ilki olan Sineklerin Tanrısı’nı –Nobel Edebiyat Ödülü’ne laik olan-romanı incelemeye başlamadan önce şunu söylemek istiyorum. Kitap ne kadar da çocuklar için yazılmış olsa da bence yetişkinlerin daha çok anlam çıkartacağı bir konuyu kaleme alıyor. Ülkelerinde sürmekte olan ve gelecekte bir atom savaşına dönüşmesinden korkulan savaştan uzaklaştırabilmek için altı ile on iki yaşları arasında bir uçak dolusu çocuğu güvenilir bir yere götürürken içinde bulundukları uçak düşürülür. Uçağın düştüğü ada insan elinin değmediği alegorik -simgesel anlamları olan- dünyanın cenneti andıran adalarından biridir. İlk karakterimiz olan Ralph sevgi dolu, eşitçi ve iyi bir çocuktur. Babasının deniz kuvvetlerinde binbaşı olarak çalıştığı için onları kurtaracağını ve bu süre zarfı içerisinde, adada yetişkinlerin olamayışını güzel ve eğlenceli bir zamana çevirme hayalini kurar. Tanıştığı ilk arkadaşı adını bilmediğimiz domuzcuktur. Domuzcuk astım hastası, şişman ve gözlüklüdür. Zekâsıyla göz önüne çıkmayı planlayan alt tabakaya ait olan domuzcuk akıl ve sağduyunun sesidir. Buldukları deniz kabuğundan Ralph’in ses çıkararak diğer çocukları toplamasıyla gelişen olaylarda ilk başlarda eğitilen bu çocukların demokrasi, iktidar ve düşünme özgürlüğü gibi unsurları devam ettirme zorunluluğu altında kaldıklarını ve bu süreçte söz hakkının kişiden kişiye verilmesi için deniz kabuğunu kullanarak bir yol izlediklerini göreceksiniz. Jack kitaba diğer çocukların deniz kabuğu sesiyle toplandığı sırada gelen şiddet dolu, baskıcı ve zalim bir yapıya sahiptir. Alt tabaka, orta tabaka ve üst tabaka olarak bir hiyerarşi kurmaya başlarlar. Çocukların dünyasında şekil alan iktidarlık öncelikle gerekli olan barınak ve ateşin yakılmasıdır. Ateş kurtuluşun tek anahtarı olarak görülür. Yüksekçe bir tepede yakılacak olan bu ateşi domuzcuğun gözlüğüyle hallederler. Ateş yandığı sürece bir kurtuluş var olacaktır. Jack içinde bulunan hırs ve zalim yapısından dolayı avcılık rolünü üstlenir. Ralph ise sahilde kalarak barınak ve diğer işlerle ilgilenmeye başlar. Olaylar aslında tam olarak da buradan sonra başlıyor. Sineklerin Tanrısı ilk okunduğunda, okuyucunun yüzünde karmaşık duygular uyandırır. Kitapta gelişme çağındaki çocukların olması saf insan doğası hakkında yeni bir bakış acısı ve insan ruhunun derinliklerinde yatan gerçekleri görmemizi sağlıyor. İnsanın uygarlıktan ve sosyal yaşamın gerektirdiği davranış normlarından uzakta, nasıl bir kimliğe bürüneceği sorusunun yanıtı, adanın sunduğu cennet imgesinin tersine içinde yaşanılamaz bir zorbalık, denetimsizlik ve akıldan arınmış bir ilkellik cehennemine dönüşür. İlkel insan doğası kendini bütün çıplaklığı ile ortaya serer. Günümüz medeniyetinin şekillendirdiği saygı, korku, kin, içerleme, sevgi, inanç gibi ahlak anlayışının varlığıyla yetiştirilen ergenlik çağındaki bu çocukların Öz insan figüründen uzaklaşıp içgüdüsel olarak nasıl bir ilkel yaşam sürdüğünü göreceksiniz.
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,3bin okunma