2020 4. kitabı
Okunma: 12 Mart 2020 19:55
Elmi-fantastika mənim ən sevdiyim janrlardan biridir. Mən hər zaman düşünürəm ki, belə əsərlərin mütləq realizmlə bir əlaqəsi var. Məsələn Bulgakovun “İt Ürəyi” əsəri hər nə qədər elmi-fantastika hesab olunmasa belə, hər halda realizmlə əlaqəsi yoxdur və bu əsər məndə Leninin sosializmin insan xarakterinə zidd xüsusiyyətlərinin əks etdirilməsi təsirini yaratmışdı. Eynilə H.G.Wells-in bu əsəri də mən də o təsiri yaratdı. Əsər gəmi qəzansından sağ qalan Prendikin təsadüflər nəticəsində bir tropik adaya düşməsi və 10 ay bu adada yaşamağa məhkum olmasından, onun başına gələn qorxulu hadisələrdən bəhs edir. Qəhrəmanımız orda Doktor Moreau ilə tanış olur və onun burada gördükləri yarı-insan, yarı-heyvan varlıqlar onda dəhşət doğurur. Məlum olur ki, bu varlıqlar Doktor Moreau-nun əsəridir. Necə ki, Lenin insanların xislətinə uyğun olmayan bir sistem yaratmışdı, eynilə Moreau-da insan xislətinə uyğun olmayan yarı-heyvan, yarı-insan yaratmışdı. Mən əbəs yerə sosializlə bu əsəri müqayisə etmədim, yazıçınım anti-sosialist görüşləri onun “Müasir Utopiya”, “Rusiya zülmət içində” əsərlərində əks olunmuşdur. O, Leninlə görüşlərindən sonra onu Kremlin xəyalpərəsti adlandırmışdır və bu əsərdə olan “Əzablar evi”ni Kremllə, Lenini isə Doktor Moreau ilə eyniləşdirmişdir.
Doktor Moreau’nun AdasıH. G. Wells · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202210bin okunma