2017 1. kitabı
Öncelikle bu kitabı incelediğimi görenler telaş yapmayın mağaradan yeni çıkmadım:) Kitabı okuyalı epey zaman oldu ama; Hem Sabahattin Ali’nin kaleminin hastası biri olarak bu kitabın incelediğim kitapların içinde olmasını istedim, hem de özellikle kitaplar konusunda popüler kültüre mesafeli yaklaşanlar için -ki bu kitabın da bunların piri olduğunu düşünürsek- incelemek istedim. (Gerçi popüler olanı sevmemekte popüler hale geldiğine göre dümeni ne tarafa çevireceğiz bilmiyorum) :) Öncelikle inceleme yaparken hikayenin ve karakterlerin ayrıntılarına girmekten daha ziyade genel akışı ile ilgili yorumlamayı daha çok sevdiğimi belirteyim. Onun dışında net fikrimi söyleyim ( Sabahattin Ali’nin diğer kitapları gibi) kesinlikle okunmayı ve aldığı övgüleri hak ediyor. Hikaye naif, akıcı, sade bir dille ve tatlı bir hüzünle akıp giderken; Olaylar yazarına aşina olanların da bildiği üzere yine bu dünya ile bir derdi olan ana karakter; Rauf’un etrafında, onun bakış açısından öyle güzel ele alınıyor ki olayları içselleştirmemek mümkün değil ki Sabahattin Ali’nin kendi adıma en sevdiğim özelliklerinden biri de bu; yazdığı karakterlere ve olaylara beni çok inandırır ve benimsetir. Kitap zaten çok da uzun olmamakla ve dili açısından okuması kolay bir kitap olmasıyla birlikte zaten girizgah kısmından sonra akıp gidiyor. Bence hala okumamış olanlar varsa ki Türk Edebiyatı’na ilgi duymasanız bile alıp okuyun pişman olmazsınız. *Kitap okurken altını çizmeyi sevenlerdenseniz bu kitapta altı çizilmeyen çok yer kalmaz baştan söyleyeyim, hazırlık olun. **Zannetmiyorum ama bir kaç sene evvel Kürk Mantolu Madonna’yı okudum Madonna var diyen hanımefendi veya gibileri aramızdaysa selam olsun. :) ***Naçizane de bir tavsiye: Bu kitap Sabahattin Ali’nin okuduğunuz ilk kitabıysa ve beğendiyseniz yazarın diğer kitaplarında biri olan “İçimizdeki Şeytan”ı da okuyun, eminim onu da seversiniz.
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376bin okunma