Büyülü Bir Gerçeklik
2020 27. kitabı
Okunma: 16 Mart 2020 20:37
Masalsı bir roman Yüzyıllık Yanlızlık. Postmodern bir roman olan Lolitadan sonra okuma şevkim sönmüştü ki bununla tekrar harlandı. Büyülü gerçeklikle ilk tanışmam İhsan Oktay Anarla olmuştu tabi ki onun kitapları yanında bu kitap çok sönük kaldı ama bir alternatif olarak iyi bir seçim. Dinin ve siyasetin insanlığı nasıl harcadığını, dirlik ve düzeni nasıl bozduğunu büyülü gerçeklik aracılığıyla tüm berraklığıyla ortaya koyan bir kitap olmuş. Tüm bunlar olmadan önce insanlar arayış içindeydiler simya yoluyla yaratma gelişme amaçları vardı. Özgür korkusuz, maceraya açık ve merak içindeydiler. Kimse kimseyi yadırgamıyor, hor görmüyor ahlâkla ahlâksızlıkla sınırlanmıyorlardı. Din düştü önce önlerine, daha sonra sağ sol kavramı ve nihayet savaş. İşte o zaman ahlâksızlıkla boyandı her yer. Bu gerçeği yüze çarpması herkesin anlayabileceği şekilde masalsı yolla tekrar dile getirmesi açısından ders verir bir kitap. Ayrıca denildiği gibi, uygarlığın kurulması, savaş gibi unsurlarla bir insanlık tarihi anlatısı. Ek olarak muz işçileri katliyamı(grev 3000 kişinin katledilmesiyle sonuçlanıyor) gibi gerçek bir olaya yer vermesi açısından da önemli. Spoiler Karakterlerden biraz bahsedersek; Anasını babasını bilmeyen 3. Arcadio da, ihmal edilen bir çocuğun kendine bir yol tutup o yolda teselli aramasını, toyluğu ve her şeye rağmen duyulan vefayı gördüm . Ve onun sonu beni baya etkiledi. Hikayesi de bir o kadar ders vericiydi. Özellikle anne kısmı. 1. José Arcadio da tutku derecesinde öğrenmeye duyulan açlığın getirdiği deliliği gördüm. Çingene Melquiades de dürüstlüğü, bilgeliği ve hayatta kalma gücünü gördüm. Piler Ternera da unutulmuşluğu, yanlızlığı, 2. José Arcadio da gücü ve tutkuyu. Ve sanırım en çok Arcadio ları sevdim. Daha söylenecek onlarca şey var kitap hakkında ama biz kısaca insanlık tarihinin masalı diyebiliriz. İhsan Oktay Anar severlerin beğeneceğini düşünüyorum. Özellikle ağır kitaplardan sonra kafa dinlendirici bir kitap. Ve herkese ders verir nitelikte tabi o dersleri metnin içinden çekip almak gerek.
Yüzyıllık YalnızlıkGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202546,5bin okunma