Es-selamüaleyküm
El Edebü'l-müfred Efendimizin ahlâkla alakalı hadislerinden oluşuyor. Hazırlayan ve bunu bu ümmete kazandıran büyük hadis âlimi İmam Buhârî'dir(Rahimehullah).
Edebül müfred de şöyle bir husus var ki diğer hadis kitaplarında var mı bilmiyorum lakin burada hadisi rivayet eden sahabenin hayatını kısaca veriyor.Bu benim çok hoşuma gitti en azından okuyup geçmek değilde maneviyat olarak etkilenmemi arttırdı. Bir anne konusunu bile hadislerle öyle derinlemesine anlatıyor ki kendinizle ve annenizle aranız da ki ilişkiyi eminim hesaba çekeceksiniz. En mühimi bir cam gibi dikkat edeceksiniz ki kırılmasın kalbi diye.
Hadis sıralaması şöyle oluyor
Önce ahlâki bir konu, o konuyla alakalı hadis, hadisi rivayet edenin hayatı,hadisin şerhi ve hadisten öğrenmemiz gerekenler.
Hadisi söyleyip geçmek yerine gerçekten akılda kalıcı kılacak bir yöntem olmuş.
Yöntem olarak basite indirgenmiş bunu söyleyebilirim,benim için iyi oldu anlamam çok kolaylaştı çünkü, özellikle bazı hadisleri tam idrak edemediğimde hadis açıklamaları çok işime yaradı.
Konu ahlak işte varın siz düşünün bu kitap bize ne denli lazım diye hele de şu zamanda...
Konu sıralaması şöyle anne-baba hakkı, akraba ziyareti,kız çocuğu yetiştirmek, komşuluk ahlâkı, faziletli işler, dünya-ahiret dengesi,büyüklere saygı-küçüklere sevgi,doğruluk, gayrimenkule yatırım, yumuşak huyluluk,hastalık,erkeklerin ev ahlakı ve som olarakda duâ ile konu başlıkları kapanıyor ancak bu konular alt başlıkları da çokça var değinmedik konu kalmıyor diyebilirim.Okurken çok zevk aldım ve çokça yeni şey öğrendim Rabbim öğrendiklerimle amel etmeyi nasip etsin. Amin.
Sizlere de muhakkak okumanızı öneririm, çok büyük eksiklik olur bu eseri okumamak, Rabbim en kısa zamanda isteyen herkese nasip etsin inşâAllah.
En uyguna nerden alırsak? Ben gonca kitaptan almıştım ve bilirsiniz ki ben heryere sorar en ucuzunu alırım .
Bu arada bu kitabı grupla günde 10 sayfayla okuduk tabii ben 10 sayfaya dayanamadım bitirdim bile.
İkinci cildde görüşmek üzere Allaha emanetsiniz.
#kitap #okudumokuyun #okudumbitti #okuyorum #book #books #bookstagram #maihatunlaokuyorum #efendihz #mahmudustaosmanoglu #ihsansenocak #ihvan #halidiyye #maihatunlaokuyorum #tahlil #tahlilyayinlari #edebulmufred #mehmetyasarkandemir #imambuhari #hadis #ahlak #sosyaldoku #nureddinyildiz #tefsir #peygamberim #Hzmuhammed