Suomi’ye genel bakış
2020 10. kitabı
Okunma: 19 Mart 2020 14:48
Atatürk’ün okunmasını tavsiye ettiği kitaplar arasında olması benim için ayrı bir önem ve merak arz ediyordu.Kitap hakkında herhangi bir araştırmada bulunmadan okumaya başladım ve başladıktan sonra öğrendim ki Finlandiya’nın bir nevi doğuşu anlatılıyor. Kitapta konuların bölüm bölüm ele alınması okuyucunun sıkılmadan okumasını sağlıyor. Konu olarak 2 milyon nüfuslu Finlandiya’nın her alanda günümüzdeki seviyesine nasıl geldiğinden bahsediliyor. Her devletin gelişmesinde bir liderin katkısının bulunduğu gibi Finlandiya içinde Snelman adlı bir öğretmenin katkısı çok olmuştur.Yaptığı konferanslarla ,söyleşilerle halkın kendini eğitime adamasına yanlış olan gündelik yaşam tarzlarından vazgeçilmesine,zenginlerin fakirlere yaptığı yardımlarla halkın refah seviyesine ulaşmasına vesile olmuştur. Kitapta en çok dikkatimi çeken konu ise yapılan bir konferansa katılan üç arkadaşın (Bunlar:Reçel dükkanı olan bir esnaf,yumurtacı ve kunduracıdır) tam 1,5 saatlik bir söyleşinin içerisinde geçen Robinson hikayesini duyduklarında aslında ülkelerinin gelişimleri için daha çok şey yapabileceklerinin farkına varmaları ve bu azmin sonunda birinin Reçel kralı,birinin ayakkabı mağazalar zinciri olan bir iş adamı ve diğerinin de en iyi yumurtayı üreten yumurtacılar kralı haline gelmeleridir . Bir konferansla küçük esnaflıktan nerelere gelirler.Bu şekilde yapılan konuşmalarla halkın tüm kesiminin kendi gücünün farkına varması sağlanır ve ülke bir çok alanda gelişir. Buradan çıkarılması gereken ülkenin gelişmiş ülkeler arasına girmesi için sadece devletin başındakilerin birşeyler yapmasını beklemek yetmiyor.Halkın her kesimin gücünün yettiğince alanlarında kendilerini yetiştirip yaptıkları işlerde en iyisi olmaları ve insanı tembelliğe,ahmaklığa iten ne tür alışkanlıklar varsa onlardan vazgeçip zamanını daha iyi değerlendirmesiyle ülkenin geleceği istenilen seviyelere gelir. Dipnot:Suomi fince bataklıklar ülkesi anlamına gelir.Halk ülkelerine bu ismi vermiştir.
Beyaz Zambaklar ÜlkesindeGrigory Petrov · Antik Batı Klasikleri · 2013124,6bin okunma