2020 42. kitabı
Okunma: 18 Mart 2020 22:43
uzun zaman önce okuduğum, defalarca inceleme yapma girişiminde bulunup bir türlü hakkını veremedim diye düşünüp bıraktığım kitap :)) artık hakkını verip verememe kısmına takılmadan olduğu gibi kitap hakkındaki düşüncelerimi yazmak istiyorum. kitaba ilk başladığımda çok sıkılmıştım, özellikle ilk 100 sayfasında kurgu sürekli bir kumar masası etrafında dönüp duruyor. buraya kadar okuyup ben ne okuyorum allah aşkına deyip bırakmıştım, fakat aradan zaman geçtikten sonra kendimi zorlayıp kaldığım yerden devam ettim. aman allahım küçük bir şok :) kitabın ilk 100 sayfasını yazan kişi ile devamını yazan aynı değil gibi. hayatımda okuduğum en çarpıcı romanlardan biri oldu, üstelik başucu kitaplarım arasına da girebilir. kitabın ana karakteri elam harnish yani yanan gün ışığı. öncelikle çok güçlü bir karakter profili var karşımızda hatta o kadar güçlü ki yazar zaman zaman kendisine bazı insanüstü özellikler atfederek onu adeta bir masal kahramanına dönüştürmüş. hak ediyor mu? bence evet :) roman, zengin olma hırsıyla altın avına çıkan ardından kumar oynayan ve istediğini elde edip çok zengin olan bir karakterin yaşadığı dönüşümleri bütün incelikleriyle anlatıyor. tüm bunlarda huzur bulamayan karakter yaşadığı tatlı aşk serüveni uğruna her şeyini bırakıp, şehrin gürültüsünden, insanlardan, modern hayattan ve en önemlisi paradan ve kumardan uzaklaşıp ufak bir dağ evine sığınıyor. uğruna her şeyini bırakıp gittiği kız aşkına karşılık verip vermediğini, yaşadığı duyguların tüm bu vazgeçişlere değip değmediğini söylemeyecem, kendiniz okuyup görün :)) ayrıca kitapta inceden inceye müthiş bir kapitalizm, eşitsizlik eleştirisi var. zengin olma hırsıyla yanıp tutuşan, altın ve gümüşe tapan insanlara okutulan tüm kişisel gelişim kitaplarından daha etkili olduğunu iddia edebilirim. bu yönüyle de epey hoşuma gitti. kitabın dili çok akıcı(ilk 100 sayfayı saymazsak), betimlemeler, eleştiriler ve okuyucuya verilmek istenen mesajlar abartılmadan yerli yerinde verilmiş. kitabı kapattıktan sonra sırıtarak uzun uzun düşüncelere daldım ve yaklaşık bir saat uyuyamadım. en sevdiğim yemeğin tadı damağımda kalmış gibi bir his bıraktı. müthişti, kesinlikle tavsiye eder, keyifli okumalar dilerim.
Yanan Günışığı (2 Cilt Takım)Jack London · Karbon Kitaplar · 2019645 okunma