Gün Olur Asra Bedel...
"İnsan bir okuduğunu, bir daha okuduğunda daha farklı tat alır." derler. Doğru...
Bu benim aslında kitap okumaya ilk adımım. Nasıl diye soracaksınız.. Açıklayayım.
Şu ana kadar 70'e yakın kitap okudum, diyebilirim. Ama şu son zamanlar fark ettim ki, ben okuduğum kitaplardan tam olarak verim alamıyorum. Bu beni rahatsız etti, araştırdım: 'Nasıl verimli kitap okunur?' , 'Nasıl doğru kitap okunur?' diye.
Yanıtları şunlardı:
*Okuma boş zaman değerlendirmek için değil, amaç için okunmalı
*Elimizde kalem bulunmalı!
*Anlamadığın, araştırması gerekli olan, önemli bilgiler ve güzel sözler içeren yerler kalemle belirtilmeli. (Kitaba yazı yazmaya kıyamayanlar için ufak not kağıtları öneriliyor.)
*Ve en son hatırlamak için, okuduğunuz kitaplara özel bir defter ayırın ve YAZIN!
Ve bende önceden okuduğum, bir daha okuduğumda farklı bir tat alır mıyım diye meraklandığım kitabı okuyarak başladım işe. Evet, insan kitabı daha iyi yorumluyor, anlıyor ve çözümlüyor.
Yedigey'in dostu Kazangap'ın vefat etmesiyle ve onun definesine kadar geçen süreçte, Yedigey'in aklına gelen anıları içeriyor. Bir güne, bir ömür sığdırılıyor.
Daha önce alıntı olarak paylaştığım bir kaç metine, burada da yer vermek istiyorum.
- "Bir insanın başkalarına yapabileceği en büyük iyiliğin, çocuklarını iyi terbiye etmek, iyi yetiştirmek olduğunu anlıyordu. Bunun için başkalarının yardımına gerek yoktu. İnsan bu işe her gün zaman ayırmalı, adım adım gitmeli, kendini tamamen ailesine, çocuklarına vermeliydi."
- "Herkes gidebilir, herkes kaçabilir ama, herkes kendine hâkim olamaz, herkes kendine karşı zafer kazanamaz."
- "...insanoğlunun kıskançlık, başkalarını çekememe hastalığından kurtulması, daha çok zaman alacaktır. Bu zamanın ne kadar uzun olacağını bilemem ama, yeryüzünde kötülüklerin, ağır haksızlıkların sürekli gizli kalamayacağını, adaletin, gerçeğin yok edilemeyeceğini bilmek beni rahatlatıyor ve sevinmem için yetiyor.."
Şimdiki kitabım Cengiz Han'a Küsen Bulut . Ondan sonra tesadüf eseri kütüphanede rastladığım Mankurt .
Herkesi iyi okumalar dilerim...