2020 5. kitabı
25.03.2020 saat 03.00 Öncelikle belirteyim, kitabım bizzat üstat tarafından adıma imzalanmış, kendisini yakınen görme şerefine erişmişimdir. Buradan kitap hakkında yorumları okudum, önyargılı yaklaşmak istemedim, ancak ben de maalesef beğenemedim. Bu kitap Grange’nin ilk romanı olsaydı vay haline./halimize. Bir Grange hayranı olmama rağmen içindeki çok basit bir kurguya mı, özellikle son 20 sayfadaki gereksizliğe mi, yok denecek kadar az olan benzetme sanatına mı, biz okurlarına diğer romanlarında verdiği muhteşem bilgilerin bu romanda olmayışına mı üzüleyim, bilemedim doğrusu. Yazarlar, romanlarındaki ana karakterle bütünleşir, kendi ruhlarını karakterde yaşatırlar. Bu romanın da ana karakteri Kızıl Nehirler’den tanıdığımız Niemans. Bu kez daha yaşlı, daha yorgun .( Grange’ye atıfta bulunuyorum) Bundan sonraki romanı da bunun devamı niteliğinde olacakmış. Umarım asıl karakter bu romandaki çaylak teğmen olur, Niemans’tan tecrübe alır. Ama ne kadar tutar, ne kadar beğenilir bilmem. Bu roman sanki Grange 12 saatlik uçak yolculuğunda yazmış olmak için yazdığı bir roman gibi.Değil 300 sayfa 80-100 sayfalık bir kitap aslında. Okuyan birçok dost katili çok çabuk bulur, bunu da geçtik, hiç olmazsa konu sıradışı olsaydı belki... Maalesef bu kez OLMAMIŞ. Grange’de gibi bir dahi yazarın bu yaşta bu enerjiyle metal yorgunu olduğunu düşünmek istemiyorum.Evde kitap okumalı günler dilerim.
Son AvJean-Christophe Grangé · Doğan Kitap · 20204,197 okunma