2020 21. kitabı
Okunma: 31 Mart 2020 04:12
“...Sefiller kitabı kapıyı çalıp şöyle diyor: Sizin için geldim, sayfalarımı çevirin.” Sefillik sizin aklınıza ne getiriyor? Sadece parası olmayan mı sefildir? Karakter yoksunluğu da bir sefilliktir. İçinizdeki insan ölmüşse, vicdanınızın sesini duyamıyorsanız paranız olsa da olmasa da yine de sefilsiniz demektir. İnsanları kazanıp iyi yola sevketmek ne güzel şey, bunu başarabilmek için uğraşan ne kadar yüce gönüllü! Victor Hugo’nun kitabın başında İtalyan yayıncıya yazdığı mektup da en az kitap kadar etkiledi beni. Bazı cümleler şöyle: “Uygarlığın şu anki iç karartıcı ortamında, sefil insan anlamına geliyor; her ülkede eziyet çekiyor, her dilde inliyor.” “Tarih yazmaya ve felsefe düşünmeye başladığından beri sefalet insan türünün giysisi olagelmiştir,” “Tüm halklar tarafından okunur mu bilmiyorum, ama ben hepsi için yazdım.” der çünkü kitapta olduğu gibi bence açlıktan bir fırından ekmek çalıp eve götürmek isteyenler, çocuğu için bedenini satan anneler ve paranın kokusunu alıp ruhunu kötülüğe teslim eden mahluklar her toplumda vardır. Yazar kitap boyunca araya girip okuyucuyu uzun uzun bilgilendirmeyi seviyor. Yer yer tarihi roman gibi gelebilir ama hepsinin konuyla bir bağlantısı olduğu için tam metni okumanızı öneririm. Kitapla ilgili detaylara girmeme gerek yoktur herhalde bu cümlelerden sonra çünkü okuyamayanlar için büyü bozulsun istemiyorum. Zaten okuduğum süre boyunca kitaptan olabildiğince alıntı yapmaya çalıştım. Son olarak şunu da eklemek isterim; “Bu kitap, başkahramanı sonsuzluk olan bir dramdır. İnsan, yan karakterdir.” Ben ilk cildi bitirdim. İkinci cildi biraz ara verdikten sonra okumaya başlayacağım. İyi okumalar.
Sefiller (2 Cilt Takım)Victor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025105,2bin okunma