İyi Aile Yoktur kitabı ismiyle ve çevremdeki birçok kişinin okumasıyla dikkatimi çekti. Kitap Ağacı Adana grubumuzun başkanı Göksel, velileriyle birlikte bu kitabı okuduklarını söyleyince aklıma bizim okulun kitap kulübü geldi. Rehber öğretmenimiz Derya’ya tartışmak için İyi Aile Yoktur’u önerdim. Onun kabul etmesiyle bir grup veliyle beraber kitabı okuduk ve yorumladık.
Kitabın ismi beni etkiledi demiştim. Bu isim kitaba boşuna konmamış. Kitapta yazılı olanları okuyunca gerçekten iyi aile yok diye düşünüyorsunuz. Yazarın şimdiye kadar okuduğum diğer anne-çocuk kitaplarından farklı bir bakış açısı vardı. Çok daha karamsar. Neredeyse yaptığımız, söylediğimiz, davrandığımız her şeyin yanlış olduğunu ve çocuğu olumsuz etkilediğini söylüyordu. Grubumuzdaki herkesin çocuğu var ve herkes kendini kitabı okurken kötü hissetmiş. Yazarın amacı da bu sanırım. Yanlışları anlatarak doğruları öğretmek. Bu yöntem herkeste işe yaramayabilir. Ayrıca çocuğun yetişmesinde o kadar fazla etken var ki. Hepsinin doğru ve yolunda gitmesi çok zor bir ihtimal, hatta imkânsız. Keşke yazar bu kadar olumsuz bir dil kullanmasaydı.
Yazarın çocuğu var mı diye nette araştırdım ama bir bilgi bulamadım. Ben olmadığını düşünüyorum. Eğer çocuğu varsa ve yine de bu kitaptaki düşüncelere sahipse çok şaşıracağım.
Kitap Alice Miller adında bir psikoloğa ithaf edilmiş: “Bu kitabın her okurunu ona götürmesini dilerim.” Alice Miller’a o kadar çok atıf var ki bir yerden sonra keşke onun kitabını okusaydım dedim. Neredeyse her üç sayfada bir Alice Miller adı geçiyor. Kitap, onun düşüncelerinin ne kadar doğru olduğunu kanıtlamak için yazılmış gibi hissettim.
Yazarla ilgili daha net bir karar vermek için diğer kitaplarına da şans vermek istiyorum ama önce bunu sindirmem lazım. Evde çocuğumla kaldığım şu günlerde ne kadar yanlış davrandığım ve kötü bir anne olduğumla ilgili bir kitap okumak gelmiyor içimden.
Kitabın sonunda yazardan kitap önerileri var. İlerleyen zamanlarda onları da okuyabilirim.
Kitapla ilgili çok fazla alıntı yaptım. Ara ara bloğuma bakıp altını çizdiğim yerleri okumak istiyorum. Siz de alıntılara bakarak yazarın ve kitabın bakış açısı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
suleuzundere.blogspot.com/2020/04/nihan-k...
İyi Aile YokturNihan Kaya · İthaki Yayınları · 20187,9bin okunma