2020 61. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2020 15:29
Yoga ve Ayurveda; bakmayın öyle bize yabancı gelen telaffuzu bile bizi zorlayan ismine... Aslında bizim özümüzde var meditasyon, kendini bilme ve bununla birliğe ulaşma. Muhiddin - i Arabi ve Vahdet-i vücud felsefesini okumuşsanız , Yunus Emre’nin meşhur sözü “ilim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir” diye veciz olan sözü anladıysanız Mesnevi’ de büyüdüğümüz için içerik yabancı gelmeyecektir. İbn-i Haldun’un dediği gibi “coğrafya kaderdir” bizde Sufizm olarak gelişen bu ilim Hindistan’da Yoga & Ayurveda adı ile bilinir olmuş. Kökenimiz Şamanizme dayandığından biz Türk’lere hiç de yabancı değil bu kavram ve yaşayış biçimi. DHARMA, tüm evreni yöneten doğruluk kanunlarıdır, temel bir ilkedir. Her şeyin uyum içinde olma yasasıdır. En önemli dharmik kanun karma kanunudur: Nasıl fiilde bulunursak fiillerimizin meyvelerini de bu şekilde deneyimleriz, üstelik sadece bu yaşamda değil ama gelecek yaşamlarda da (Frawley, s.28). En önemli etik dharma ise ahimsa’dır, yani zarar vermeme. Evrendeki hiçbir yaratığı ve tüm doğal düzeni incitmeyi istemeyecek bir akıl halinde olma. Bu düşünce Şamanın temel felsefesidir. Çünkü Şamanlıkta her şeyin bir ruhu olduğu inancı vardır. Türkler ormana girerken selam verir öyle girerler di. Ağaçların ruhu olduğu inancı hakim di. Hangi canlı olursa olsun zarar vermek bir ruhu incitmek anlamını taşırdı. Maalesef Arap adetleri ile yarı asimile olduğumuzdan bir çok varoluşsal inancımızı unuttuk. BRAHMAN, yüce gerçeklik ya da ebedi, sonsuz ve değişmez gerçeklik. Hepimiz Brahman’da doğduk, onda yaşarız ve sonunda ona döneceğiz. Brahman, Varlık-Şuur-Saadet’tir. Varlık, şuurlu olmalıdır yoksa sadece bir şey, bir nesneden ibarettir. Şuur, mutlu olmalıdır, yoksa var olmak istemez. Brahman her şeyi kapsadığı için, gerçek benliğimiz olarak bizlerin de içinde vardır. Bu Saf Varoluş’a ATMAN (Özben) adı verilir. Kişinin kendini bilebilmesi için, mutlak gerçeği yani Brahman’ı bilmesi gerekir. Kendi Özbenimize erişebilmek basittir, fakat kolay değildir. Bunun için kalben huzurlu olmamız gerekir. Meditasyon size aradığınız huzuru bulmanızda yardımcı olacaktır. Kendi Özbenimize yapacağımız bu arayışta sağlıklı, saf ve enerji dolu bir beden, prana (nefes, yaşam enerjisi) ve akla sahip olmak da bu yoldaki önemli araçlardır (Frawley, s.32). İşte bu noktada da yoga sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Yoganın amacı, Şuurun tekrar PURUŞA’ya (Atman, Saf Şuur) geri dönmesidir. Çünkü, Puruşa ya da özben, egodan ve ‘ben bedenim’ fikrinden uzak olan şuurdur. Dış dünya ise puruşanın deneyimini sağlamak için vardır. Kısacası aslında hepimiz Puruşaya, yani özümüze ulaşmak için dış dünyayla bir deneyim içerisindeyiz. Bu yolculukta ihtiyacımız olan iç huzuru meditasyon aracılığıyla; sağlıklı bir beden, doğru nefes alıp-verme ve doğru düşünmeyi ise yoga aracılığıyla elde edebiliriz. Meditasyona başlamadan arabi deki murakaba nasıl yapılır kavramını incelemenizi isterim. Biraz karışık oldu ama. Kendimce harmanlayarak yazdım. Sağlıkla keyifli okumalar dilerim.
Felsefe
Yoga ve Ayurveda / Kendine Şifa ve Kendini BilmeDavid Frawley · Purnam Yayınları · 201410 okunma