2020 5. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2020 12:16
•Newbery Edebiyat Ödülü •Yılın En iyi Kitabı Kirkus Reviews •ALA-ALSC Kitap Ödülü •Midwest Connections Pick Ödülü •Junior Library Özel Seçimi •Kitapçılar Birliği Özel Kitabı •Autumn Kids Bağımsız Yayıncılar Seçkisi Ödüllere boğulmuş beğenileri kazanmış bir kitap; Babamı Beklerken. Uzun zamandır kitaplığımda duran bir kitaptı. Bir dönem okumaya başlamış ama devam edememiştim. İçine girememiştim kitabın, yarım bırakıp kaldırmıştım tekrar rafa. Evde okumadığım kitaplarım azalınca tekrar gözüme ilişti ve tekrar okumaya başladım. Kahramanımız 12 yaşında Abilene adında bir kız. Babası tarafından babasının büyüdüğü Manifest kasabasına gönderiliyor. Kasabada bulunduğu süre içinde babasına ait izler arayan Abilene’ın gizem ve heyecan dolu macerası anlatılıyor. Her ne kadar böyle bir iki cümle ile özetlemiş olsam da çok daha derin bir hikaye. Kitap kendini okutuyor mu, sürükleyici mi? Evet. Ama yorucu olduğunu da düşünüyorum. Yabancı isimlerle çok yorulmuş bir hikaye. Kimin neyin ne olduğunu takip ederken sıkıldım. Hikaye çift zamanda geçiyor. 1936 ve 1918 yıllarını okuyorsunuz. Normalde geçmiş ve geleceğin aynı anda anlatıldığı kitapları sevmiyor olmama rağmen bu anlatım tarzı hoşuma gitti. Bu kitaba dair söylemem gereken şeylerin başında kesinlikle yazarın kaleminin harikalığı geliyor. Mükemmel bir kalemi vardı yazarın. Betimlemelerini ve anlatış tarzını çok sevdim. Kitabın her kelimesini her anını zihnimde çok kolay canlandırabildim. Bunu başarabilen yazarlara hayran oluyorum. Ve Clare Vanderpool kesinlikle onlardan biri oldu. Ama yine de kitabın neden bu kadar ödül ve beğeniye sahip olduğunu pek anlamadım. Kesinlikle güzel bir kitaptı ancak bu kadar beğeni beklentimi yukarı çıkartmıştı. Kitap biraz uzundu ve vasat durağan sayfaları vardı. Genel bütünlüğü ile hikayeyi sevdim. Belki kitabın bu kadar beğenilmesinin etkileri içinde hikayenin gerçekçiliği olabilir. Yazar kitabın son sayfalarında neyin kurgu neyin gerçek olduğunu anlatıyor. Kimi ayrıntılar yazarın ailesine ait gerçeklerken kimileri ise yazarın oluşturduğu kurgulardan oluşuyor. Sonuç olarak yoğun dönemlerinizde zihninizi dinlendirmek için bir kitap okumak istiyorsanız tercihleriniz arasında olabilecek bir kitap.
Babamı BeklerkenClare Vanderpool · Parodi Yayınları · 2017778 okunma