ÖTEKİ Mİ ?UYUMSUZ MU? HAYIR ! SADECE YALNIZ! !
2020 25. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2020 11:46
K. kadastrocudur. Hicbir seyi olmayan biridir . Hakkında bildiğimiz tek bilgi ! Bir daha dönmemek üzere kitapta konu olan yere (?) gelmiştir . Peki nerden gelmiştir ? Ailesi var mıdır ? Ya da sevdikleri ... Onu seven kimse yok mudur ? K. kimdir? Roman bize bunları söylemez . Mekana baktigimizda ise düzensiz bir yapı ile karşılaşırız . Hatta burda bir kadastrocuya ihtiyaç var mıdır  ki? Şato ve Klamm mülkiyeti elinde tutar . Klamm kimdir ? Onu hiç bilmiyoruz.  Hatta ŞATO bile şatoya benzemiyor . K.gordugu şeyi tasvir etmiştir okuyucuya ... neyse . Ulaşılamaz konumdadır şato . Sadece beyler ,sekreterler, memurlar ve Klamm gidebiliyor oraya . K.ve bize öyle söyleniyor.  Bürokrasinin saçma, uzayan yapısı Kafka tarafından gözler önüne seriliyor . Absürd olan, mulklerin sınırlarını devlet eliyle yapan kişi olan kadastrocunun oraya çağrılması ve bir türlü bu işin kendisine verilmeyisi. .. Kitap Kafka'nin ölümünden sonra basılmış . Ve yarım kaldığı düşünülebilir . Fakat daha ne yazılabilir ki... bitmeyen bir döngü ... çözümsüz bürokrasi ve devlet işleri . ÖTEKİ  olmanın dayanılmaz yalnızlığı ... daha ne yazılsın bitmesi için !
ŞatoFranz Kafka · Cem Yayınevi · 201212,3bin okunma