Nasıl bir kitapmışsın sen ya? Çok direndim seni okumamak için ama daha sonra kanıma öyle bir işledin ki anlatamam sanki karakter karşımda her birini tanıyorum merak ediyorum kime daha yakınım diye düşünüyorum altında yatanları sorguluyorum da sorguluyorum... Kendime bir şablon çıkardım zaten kitapta ilk 300 sayfada karakterleri tanıtıyor diyebilirim. Arada geçen isimlere çok takılmadım. Ama bahsedilenin sonra ustalıkla karşıma çıkması damağımda enfes bir tat bıraktı. Hem bir aile dramı, hem bir cinayet romanı, hem de eşsiz bir felsefi metin . 4 kardeşin ve bir babanın dramatik durumu.Duygusal Dmitri (Mitka_Mitya) , entelektüel İvan, gizemli Aleksey(Alyoşa) ve gayrimeşru oğul Pavel Smerdiyakov adlarında dört oğlu.
Fyodor, sorumsuz, başına buyruk,... bir adam.
Dimitri, en büyük oğul. Babasına çok benziyor. Babasıyla birlikte aynı kadına(GRUŞENKA) aşık olmuştur bu da aralarında ciddi sorun yaşatmış...
İvan, ikinci karısından oğlu, eğitimli biri. Hele bir de lokanta sahnesinde masa da kardeşiyle beraber yaptıkları bir konuşma vardır ki,
Aleksey, en küçük çocuk. Manastır öğrencisi babası en çok onu sever.
Smerdyakov, gayri-meşru çocuk. Kendisi evin hizmetçisi konumundadır.üvey kardeşi İvan kadar eğitimli olmasa bile, onunla aynı karakter özelliği taşıdığını düşünüyorum.
Fyodor u (baba) öldüren Smerdyakov dur.
Toplum tarafından “baba katili” damgası yemeyecek bir kişi varsa o da odur. Çünkü o, gayri-meşru çocuktur. Toplum tarafından tanınmayan, bilinmeyen biridir. Üstelik sara hastası olması ve cinayet günü rahatsız olması onda ki şüpheleri ortadan kaldırır.
İlyuşa, kentteki bir öğrenci. Babasıyla alay edenlere kafa tutmuş koca yürekli çocuk.
Grigor, uşak çok kızmasına rağmen sadıktır Fyodor'a.
Romanda Dostoyevski’nin yaşamı ile yapılabilecek birçok benzetme vardır. Üç yaşında ölen oğlunun Alyoşa olmasıdır. Oğlu babasından genetik yolla aldığı epilepsi nöbetleri sonucu yaşamını yitirmişti. Dostoyevski kitabında hem bir baba hem de oğul olarak duyduğu suçluluk duygularına gönderme yapar. Dimitri Dostoyevski’nin sürgünde sona eren romantik devridir. Ivan, üniversite yıllarında ilgi duyduğu sosyalist yönünü, bu uğurda Tanrı inancının kaybetmek üzere olduğu yılları yansıtır. Alyoşa ise, onun olgunluk halinin , ulusuna ve dinine dönüşüdür.. Smerdyakov’un Dostoyevski gibi epilepsi nöbetleri geçirmesi de göndermelerden biri .. Alıntıdır.
Teşekkür ederim tavsiyem için Kehribar