···Okunma: 07 Nisan 2020 21:24 Çoğu kişinin okumak konusunda kararsız kaldığı, okumaya başlayınca da yarım bıraktığı bu romanı, bir Türkçe öğretmeni olarak ve Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olması nedeniyle de kesinlikle okumam gerektiğini bildiğim için okudum.
Öncelikle bu romanı okumak için belli bir okuma yetkinliğinizin olması gerekir. Eğer kitap okumaktan sıkılan ve çok fazla kitap okumayan biriyseniz bu kitaba başlamanızı hiç tavsiye etmem. Siz de bu kitabı okumaya başlayıp yarım bırakanlar kervanına katılırsınız. Kitaba başlayanlar için de tavsiyem sabırla okumaya devam etsinler. Belki birçok yerde sıkılacaksınız, anlamayacaksınız, nereden nereye bağladını anlayamayacaksınız ama okumaya devam edin ve bu güzide eseri bitirin.
Yazarın maalesef yazma serüvenine geç başlaması ve aramızdan erken ayrılması çok üzücü. Zaman kırılmasını çok başarılı bir şekilde işlemiş. Yazarın kelime kullanımı, kelimelerle oynayışı, ve birçok kelimeyi iç içe geçirerek dil kurallarıyla oynaması beni en çok etkileyen unsurlardandı. İçerik olarak da çok beğendiğimi söyleyebilirim. Bazı yerlerinde sıkıldığımı ve içerikle anlamlandıramadığımı söylemem lazım. Bu bölümlerde bile yazarın efsane kurgu becerisine hayran kaldım. Çok farklı kavramları iç içe geçirip bir bütün halinde aktarıp, ayrıca bağlamdan kopmadan vermesi oldukça başarılı. Romanın içine ayrı bir roman anlatıyor. Hikaye içinde ayrı bir hikayeye atlıyor ve bunları birbirine kusursuz bir şekilde bağlıyor. Çok yetkin ve zeki bir kişi olduğunu anlamak zor olmasa gerek.
Sonuç olarak edebiyatımız içinde kendisine önemli bir yer edinen bu eserin okunmasını tavsiye ediyorum. Ama bu kitaba başlamak isteyenlerin mutlaka belli bir okuma yetkinliğinin olması gerekiyor ve bence üniversite öğrencileri ve daha üstü yaşlarda okunması gerektiğini düşünüyorum. Herkese iyi okumalar.