···Okunma: 08 Nisan 2020 20:51 Amin maalouf'un Semerkant isimli romanından sonra okumaya karar verdim bu kitabı fakat ne yazık ki Semerkant kadar etkileyici bulamadım . İlk kısımlardaki harem güzellemeleri, cariyelerin detaylı tasvirleri ve kızların hoş yemekler ve güzel şaraplar eşliğindeki hoş yaşantıları bana Batılı bir yazarın Doğu fantazilerini okuyormuşum hissiyatı verdi.
Ancak Hasan karakterinin hikayeye girmesi ve kendi hayat görüşlerini anlatmasıyla roman derinlik kazanmaya başladı. Hasan hayat hikayesini ve tüm bu teşkilatı üzerine inşa ettiği düşüncelerini anlattıkça çok hırslı ve çok zeki bir liderin dünyasına doğru yolculuğa çıkıyoruz adeta.
Özellikle Hasan'ın kendi felsefesini, etkilendiği Yunan düşünürden de alıntılar yaparak, arkadaşlarına açıkladığı ve onların sorularını teker teker yanıtladığı kısım biz okuyucuların kafasındaki soru işaretlerini de aydınlatıyor. Bu kısım kitapta en sevdiğim yer olabilir.
Yazarın birkaç yerde betimlediği pervanelerin ateşin çevresindeki dönüşleri ve sonunda kendilerini bu ateşe atarak yanıp kül olmaları fedailerin de yaşamlarını anlatıyor adeta. İsmaili öğretisinin temellerine ulaşma arzusuyla yanıp tutuşan bu gençler, bu uğurda şehid olmaya güle oynaya gidiyor. Nasıl bir kandırmacanın içine düştüklerinden bihaber...
Dinlerin hırslı liderlerin elinde nasıl güçlü birer silaha dönüştüğünü ve fanatizmin ne derece tehlikeli olduğunu başarılı bir şekilde göstermiş kitap.
Yalnızca kadın karakterler ve onlardan bahsediliş şekli beni biraz rahatsız etti. Kadınların gençlikleri ve güzellikleri ölçüsünde değer görmeleri... Apama gibi bilgili ve görmüş geçirmiş bir kadının dahi sırf eskisi kadar genç ve çekici olmadığı için kendinden içten içe iğrenmesi ve çevresindeki herkesin de yine aynı sebeplerden ötürü yüzüne karşı yahut gizli gizli onunla alay etmesi beni üzdü. Ama tabi ki dönemi ve içinde bulunulan durumu da göz önünde bulundurmamız gerekir. Sonuçta günümüzde dahi kadınların çok da rahatça yaşayamadığı bir coğrafyada geçiyor kitap.
Genel itibariyle güzel,sürükleyici, kendini okutan bir roman. Okumadıysanız Semerkan'ı da okumanızı tavsiye ederim.
Herkese keyifli okumalar :))