2020 7. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2020 14:26
Cengiz Aytmatow, lise yıllarımdan bu yana sevdigim yazarlar arasındadır. Kitabı okumadan önce beklentim çok yüksekti fakat beklediğimi bulamadım. O yüzden bu yorumlarım çoğunlukla yazar hakkında olacak. Okuduğuma pisman olmamanın sebebi ise bu aşk romanına tarihsel olarak bakmam idi. İçinde kırgızların geleneklerini, yaşam tarzlarını En çok da yeni kelime ve kavramlar öğrenmeye çalışarak tamamladım. Tarihçi olmam hasebi ile inceleme yaparken Bunları gözönünde bulundurarak meraklısına faydalı olmak istiyorum. Çağdaş Dünya Tarihi alanında biraz eğitim almışsanız romanda geçen kursk ve orel savaşları sizi heycanlandırabilir. Bilakis kişi bir eseri okurken içinde geçen olaylara vakıf olursa okumasını daha zevkle sürdürüyor. Tabi yeni şeyler öğrenmek heyecanıyla kıyas bile yapmamak gerekiyor olmanın bilincindeyiz. Cengiz Aytmatov, Kırgızların gündelik hayatlarından destan ve masallarından bütün insanlığı ilgilendiren mesajlar çıkarmayı sanatının amacı saymış, ünlü Kırgız destanı Manas’tan aldığı ilhamları eserlerine taşımayı başarmıştır. Öyle ki içimde Kırgızistan topraklarında Cemile'nin mutlulukla koştuğu gibi koşmak geldi. Bu arada yazarımız iki kez Büyük Sovyet Edebiyat ödülüne layık görülmüştür. Stalinin temizlik harekatında öldürülen kurbanlar arasında Aytmatow'un babası da var. Ama Aytmatow, sovyetler birliği dağılmadan önce Gorbaçov'un beş danışmanından birisi olmayı başarmıştır.
CemileCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 201944,5bin okunma