Lütfen okuyun !
·%91 (235/256 syf.)··
#okudumbitti “Bir gün kadrim bilinirse, ismim ağza alınırsa , yerim soran bulunursa: benim meskenim dağlardır.” diyor Sabahattin Ali. Ölümünün 72.yıl dönümüydü dün. Bu memleketten bir Sabahattin Ali geçti. Çok ezildi, çok eziyet gördü, işsiz bırakıldı, beş parasız kaldı, kısacık ömrü parmaklıklar ardında geçti. Direngen ve şair ruhlu dev yüreği ona yine de “Başın öne eğilmesin/Aldırma gönül aldırma.” dedi. Ve kırk bir yaşında suikasta kurban gitti. Suçu neydi peki? Güçlü bir muhalif olması mıydı? Ezilenin, hor görülenin, suskun kitlelerin sesi olması mıydı? Hiçbir şeyi sorgulamadan kabul etmemesi miydi? Ülke ve dünya düzenini eleştiren bir tavrının olması mıydı? Omuzları üzerinde hummalı bir baş taşıdığı için mi bu kadar tehlikeli görüldü? Maalesef bu memleketten, itibarları beş para edilmiş, haksızlığa uğramış bir çok aydın geldi geçdi. Sabahattin Ali de bu aydınlarımızdan bir tanesiydi ve şükür ki zaman ahını yerde koymadı ve iade-i itibarını yaptı. Keşke görseydi o da bugünleri. Kıymetinin bilindiğini, okunduğunu... . #içimizdekişeytankitapyorumu Herkes Maria Puder’i ve Raif Edendi’yi tanır, Sabahattin Ali denince. Meşhur “Kürk Mantolu Madonna” hani. Benim de ilk okuduğum kitabıydı yazarın. Ve ilk okuduğum kitabından hareketle romantik bir aşk hikayesi olarak başlayan bu romanı da öyle zannettim. Siz benim düştüğüm hataya düşmeyin ve öyle zannetmeyin. Başlarda romantik ve etkileyici bir aşk hikayesi gibi başlıyor Ömer ve Macide’nin hikayesi ama sonrası tam bir tragedya. Enkaz altında kalmışcasına sarsılacak , beyninize adeta bir darbe alacaksınız. Endişelenmeyin. Ne diyor Kafka : “Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?” Kesinlikle okuduğunuza değecek bir kitap. Sabahattin Ali’nin hayatını bilen her insanın bu kitabı ibret olarak okuması gerekir bence. Karanlık siyasetin insanları birbirine nasıl kırdırabileceğini, sürüden ayrılmak isteyip ‘birey’ olarak gelişmek isteyene nasıl merhametsizce davranabileceğini görüyoruz... Daha çok şey söylenebilir kitap hakkında, içindeki olay örgüsünden bahsedilebilir, karakterlerin yapısından bahsedilebilir ama büyüyü bozmak istemiyorum. Lütfen Okuyun!
İçimizdeki ŞeytanSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2019208,9bin okunma