2020 1. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2020 15:24
Kitap başarılı. Yazarın yıllarca aklında birikenlerden bir düşünce sistemi oluşturduğu ve bunun kendi içerisinde tutarlı olduğu ortada. Kitap her zaman iyinin kazandığı bir ütopya çiziyor. Yazarın okuduğum ilk kitabıydı. Başka kitabı var mı bilmiyorum. Üslup olarak insanları karşısına oturtup adeta kaf dağının ardındaki zümrüdü anka hikayesini anlatırcasına yazmış. Var olmayan kişileri karakterleştirmiş ve onların yarı gerçek yarı hayal olan hayat hikayelerini birer ilham kaynağı olarak sunmuş. Bu sunuş başarılı ancak cümleler paragraflar dönüyor dolaşıyor aynı kapıya çıkıyor. Kelimeler değişiyor ama anlattığı düşünce sistemi genişlemiyor. Hep aynı dar muhitte dolanıyor. Çevirinin oldukça başarılı olması ve aynı şeyleri farklı kelimelerle anlatışı akıcılık sağlıyor. Bu da kitabı bitirmemizi sağlıyor. Kitaba teşvik edici etken olarak yansıyan iyi ve yapıcı ahlak, kitabı yazan kültürün içerisinden seçilmiş, biriktirilmiş ve bağlantıları kurulmuş bir ahlak düzenini anlatıyor. Bu açıdan başarılı. Şunu da söylemekte fayda var ki yazar kendi kafasındaki ve kalbindeki en yüksek en ulvi ahlakın ve davranışın gerçek hayatta görülmesini isterken belki kendini inanılmaz başarılı bir iş yapmış olarak görmüş olabilir. İslam'ın evrensel kanunlarından, ahlakından ve hükümlerinden habersiz olduğu ortada. Çünkü İslam'ı iyi bilen idraki yüksek birinin yanında, anlattıkları kemale ermiş bir adamın yanındaki bir çocuğun düşünebildikleri gibi. İncelemeyi çok süslemek istemezdim ama en azından aklımda oluşturduğu düşünceleri ve izlenimleri paylaşmak istedim. Okunmasını tavsiye ederim. Üzerinden bir asır geçse de içeriği zamandan bağımsız konulardan oluştuğu için bir vakit kaybı oluşturmayacaktır.
Beyaz Zambaklar ÜlkesindeGrigory Petrov · İndigo Kitap · 2020124,6bin okunma