2020 41. kitabı
Yine hem çocukların hem bizlerin keyifle okuyabileceği, serinin üçüncü kitabı olan FATİH MASALI ile sizlerleyım. . Gece yarısı İstanbul Fatih'te eski ahşap metruk bir binada çıkan yangın için giden itfaiye ekibinden güzel yürekli bir itfaiyeci yavru bir kedi bulur. Bir iki gün Duman adını verdiği bu yavru kedinin bakımı ile ilgilenir. Sonrasında onu hayvan barınağına teslim etmek zorunda kalır. Duman bir gece Mestan isimli aslında sahipli olan bir kedi ile barınaktan kaçar ve Mestan'in Fatih'te yer alan evine doğru yola koyulurlar. İşte bu yolculuk sürecinde Mestan sahibi Yusuf Bey'den öğrendikleri ile Duman bilgi, kültür ve tarih bombardımanına tutar. Meraklı kedi yavrusu Duman yol boyunca görüp büyülendigği yerler hakkında Mestan'dan öğrendiklerinden memnundur. Nereleri mi anlattı Duman'a. Ben not aldım. Sizlerle de paylaşayım: Topkapı Sarayı, Aya İrini Kilisesi, 3. Ahmet Çeşmesi, Ayasofya, Sultanahmet Camii, Hürrem Sultan Hamamı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ay Meydanı-Hipodrom, Yerebatan Sarnıcı, Binbirdirek Sarnıcı, Alman Çeşmesi, Dikilitaş, Yılanlı Sütun, Örme Dikilitaş, Köprülü Mehmet Paşa Külliyesi, Çemberlitaş, Nuruosmaniye, Beyazıt Meydanı-Beyazıt Camii, Laleli Camii, Şehzade Camii, Fatih Camii, Yavuz Sultan Selim Camii Külliyesi, Yeni Camii Külliyesi, Kapalı Çarşı, İstanbul Ūniversitesi, Sahaflar Çarşısı, Beyazıt Yangın Kulesi, Süleymaniye Camii Külliyesi hakkında bilgiler verdi. Fatih Sultan Mehmet Han'ın hayatını anlattı ve ayrıca iki çok özel mimar olan Mimar Sinan, Sedefkar Mehmet Han hakkında da bilgiler verdi. Kitabın sonunda Yusuf Bey Mestan ile birlikte Duman'ı da evine kabul etti. Bu masal da burada bitti.
Fatih MasalıMuharrem Kaşıtoğlu · Özyürek Yayınevi · 201926 okunma