Canım Hocam Ortaylı
2020 18. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2020 17:28
Bu yazı, bir incelemeden ziyade bir sohbettir. malum karantina günlerinde çok sıkıldık. Dikkat! Spoiler içerir. Kitap Yenal Bilgici'nin İlber Ortaylı ile yaptığı bir söyleşidir. Gerçek şu ki bu kitap ilk çıktığı zamanlardan bu yana kütüphanemde okunmayı bekliyordu. Ne yazık ki popülerleşen her şeyden uzak kalmaya çalıştığım için bu kitaptan da uzak kalmıştım. Ne büyük hata! Karantina günlerinde kütüphanede okunmayı bekleyen kitaplar tüm hızıyla eriyip bitiyor. Bu da okuyucunun, en azından benim, okuma isteğimi ve şevkimi daha da arttırıyor. Kitabın ilk sayfalarında "İnsan en güzel trende düşünür." yazıyor. Seyahat yasağının olduğu şu günlerde yürüyüşlere bile aç olan ruhumun tren yolculuğunu ne kadar özlediğini kelimelerle ne yazık ki anlatamıyorum. Ortaylı insan yaşamını yaşlara göre katagorize etmiş. Üzülerek 12-25 yaş aralığını kaçırdım. 25-40 yaş aralığında kendime nice sözler verdim. mesela Ortaylı'nın bahsettiği gibi; -Ruhun huzurlu tutulması -Lüzumsuz ihtiraslardan kaçınılması -Sakinleştirici okumalar yapılması -Daha çok gezilmesi -Öğrenmeyi öğrenmeyi -Dil konusunda ilerlemeyi ve ... koyarak, yapılacak yaşamı kaliteli kılacak bir dolu not çıkardım kendime. GENÇLER BİLSE, İHTİYARLAR YAPABİLSE! Kitapta bahsedilen gezilmesi gereken yerler listesi, dinlenmesi gereken klasik müzik listeleri kesinlikle muazzam. Kendi adıma ne yazık ki daha çok yer gezip göremedim. Daha doğrusu çok gezen bir insan olarak anlamlı gezemediğimi fark ettim. tüm bunların yanında kitapta okunması gereken kitap listesi var. Çoğunu okumuş olduğum içinse çok mutluyum. Benim en büyük idealim 'çok okumaktansa derin, anlamlı okumaları' kapsıyor. Hepinize iyi okumalar dilerim.
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 202065,3bin okunma