2020 2. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2020 01:07
Bu kitap bir dava sürecini anlatır ancak suç, mahkeme ya da yüksek yargıç somutlaştırılmamıştır. Okurken ismine aldanıp sadece davaya ve bu dava sonucunda ne olacağına odaklanırsanız bu kitap sizin için büyük bir hayal kırıklığı olabilir. Beni bu yanılgıdan kurtaran Ahmet Cemal'in önsözünü okumak oldu. Der ki: "Kafka'nın burada anlatmak istediği, K.'nın aslında zaten yaşam ya da dünya tarafından tutuklanmış, fakat bunun bilincine hiçbir zaman varamamış oluşudur. Bu, her insan için geçerli olan bir konumdur. Dava'da yer alan bütün ayrıntılar, bu tutukluluğun kanıtlarıdır. Bu bağlamda romandaki mahkeme süreci, yaşam süreciyle eşanlamlıdır; yaşam tarafından tutuklanmış olmaya bir son verme girişimi, yani elde edilecek mahkumiyet, tutuklulukla birlikte yaşamın da son bulması anlamına gelecektir." Bu paragraf kitaba yeni bir bakış açısıyla bakmamı sağladı. Kitapta anlatılan olayların aslında gerçek hayatta karşılaştığınız olaylara ne kadar benzediğini şaşkınlıkla okuyorsunuz. Şunu da söylemeliyim ki ne kadar keyif alarak okusam da çok ağır ilerleyebildim. Kesinlikle tavsiye ederim. İyi okumalar.
DavaFranz Kafka · Can Yayınları · 202064bin okunma