2020 25. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2020 13:18
Sevgili Begüm Çakır yazarı öyle bir anlatmıştı ki merak uyandırdı bende. Ve yazarın kitaplarını tavsiye etmişti. Merak edip bu kitabıyla yazarla tanışmaya karar verdim. Anlatıcı ile aynı yerde -Ankara’da - yaşamam tatlı bir tesadüf oldu. Ve beni kendine bir tık daha çekmeyi başardı. Ankara’yı bir yazarın elinden okumak ayrı bir tat verdi. Gurbet elde yaşayan anlatıcımızın ailesi ve akrabaları Denizli’nin bir kasabasında yaşamakta ve onun tatlı bir hikayesine şahit oluyorsunuz. Ankara Denizli arası mekik dokuyan. Sürdüğü arabayı sanki biz sürüyormuş gibi yansıtan, dinlediği müzikleri sanki biz dinliyormuşçasına vurgulayan, içtiği sigaranın dumanını sanki biz üflüyormuşçasına canlı kılan yazara gerçekten bayıldım. Sayfa aralarında hayvan sevgisini dillendirerek sosyal bir mesaj vermesi çok hoş olduğu doğrusu. Bunun yanında yine sayfa aralarında vurucu eleştirileri de vardı tabi ki. Sokakta düşen bir adama el uzatmayan binlerce kişinin vurdumduymazlığı mesela. Veya mermer çıkarmak için doğayı mahveden şirketlere birer birer tokat atmakta sayfalarında. Milyonlarca kişinin aynı şehirde yaşamasına rağmen yardım etme durumundan bir o kadar uzaklaşması, birbirine yabancılaşmasını çok güzel vurgulamış bunun yanında da beğenmediğimiz kasabaların sınırlı sayıda yaşayan insanların birbirlerine yardım etmekte ne kadar iştahlı olduğunu sayfalara dökmüştür. Romanın kahramanı olan Baba yani Aziz bey namı değer Len Müslüman. Şoförümle geçimini sağlamış ve bu heyecanını hiç yitirmemiş ölümüne kadar minibüs hastası olarak yaşamış hatta bu uğurda habersiz çekip gitmeleri diyar diyar gezip minibüs satın almak için dolaşan bir babadan bahsetiyoruz. Onun hastalanması sonucu Ankara Denizli arası mekik dokuyan oğlu yaşadıklarını bir bir anlatmakta. Babanın o yalnızlığını, yardımsever olduğunu, çalışkan olduğunu, çok duygusal olduğunu belirtmekte ve sayfalar geçtikçe güzelce içinize işletmektedir. İlk defa bir kitapta bir günde üç haneli rakamlara ulaşarak geçtim sayfaları. Bunu vurgulamaman sebebi hiç yorulmadan okuyabileceğiniz bir kitap olduğunu belirtmek istememdir. Zaten üç günde bitirmem ne kadar güzel ilerlediğini belli etmektedir. Teşekkür ederim.
Kuşlar Yasına GiderHasan Ali Toptaş · Everest Yayınları · 202022,1bin okunma