Fransa'nın 1800lü yıllarında, ayıpların en büyüğü kürek mahkumluğu olarak bilinir.
Toplum algısına göre bir kürek mahkumunun yeri ancak giyotindir. (Mahkumların başını kesmeye yarayan idam aracı.)
İskencelerden önce neden orada oldukları sorulmadığı ve bir hiç için orada oldukları ihtimalı önemsenmediği gibi, onlar gibilerinin yeminleri adliyede geçerli değildir.
Bu eser; yedi küçük yeğeni için fırından bir ekmek çalan bir adamın kürek mahkumluğuna çarptırılışından sonra yaşadığı acı ve mağduriyetler vasıtasıyla yüceleşini merkezine alır. Sefiller, tek fikir odaklı bir roman değildir. Adaletsizliği kamulaştıran dönem mahkemelerini, Cumhuriyet için canını veren isyancıların gözünden Fransız İhtilal'ini, öksüz kaldığı halde sevginin en üst derecesini tadan Cosette'i, anne-babası olduğu halde mutluluğu ancak sokakta bulabilen Gavroche'u, kötülüğün vücut bulmuş hali Thénardier'i tanıştırır biz okuyucularla..
Kendinizi olaylar silsilesine kaptıracağınız bu roman gerçeklilikle ve çeşitli duygular ile harmanlananarak sunulmuştur. Yazar karakterlerin duygularından yola çıkarak yaşam tecrübelerini ve deyişlerini de aktarır. Bu cümlerlerde, iç dünyanızın henüz kelimelerle tanımlamadığı duygular, fikirler ile karşılaşırsınız.
Yeter ki okumak isteyin ve bırakın kitap sizi kendi dünyasına çekiversin.
SefillerVictor Hugo