2020 1. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2020 00:00
Bir arkadaşım neden bu kitabı bu kadar beğeniyorsun bu kitabın diğer kitaplardan farkını bana açıkla diyecek olsaydı ona bu metni okumak isterdim. ''Çarpık bir gen ya da kusurlu bir yumurta,fiziksel hilkat garibeleri üretebiliyorsa aynı işleyiş neden kusurlu bir ruh üretemesin?Mesela nasıl ki bir bebek kolsuz doğabiliyorsa bir başkası da merhametsiz ya da vicdan potansiyeli olmadan doğamaz mı?Hatta daha da fenası şudur Kollarını bir kazada kaybeden kişi bu eksikliğe alışmak için çok büyük çabalar sarfeder ama kolsuz doğan için durum böyle değildir o sadece onu tuhaf bulan insanlar yüzünden acı çeker öteden beri kolsuz olduğu için bunun eksikliğini çekmez'' Ben şahsen insanları iyi ve kötü olarak sıfatlamaya o kadar alışmışım ki bunları okurken aslında daha önce hiç böyle düşünmediğimi farkettim.Cennetin Doğusu'nun benim için etkileyici olmasının nedeni de bu zaten,kitabı okurken hayata bambaşka bir kamerayla bakıyor gibi hissettim. Zaten okuyanlar kitabın olay örgüsü açısından tatmin edici olduğunu hissetmekle beraber kitabın aynı açıdan öyle aman aman derecede farklı bir kitap olmadığını farkedecekler.Bu kitaptaki 'farklılık' Steinbeck’in insanlığa dair eşşiz analizlerini sayfaların arasına sanki bizle sohbet eder gibi yerleştirebilmesidir.
Cennetin DoğusuJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 201711,5bin okunma