2020 16. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2020 19:27
Adolf Hitler. Belki bizzat kendisi hakkında olmasa da yaşadığı dönem ve yaşananlar hakkında en çok kitap ve film yazılan kişi. Bir savaş filmi mi çekilecek, gelsin Adolf; bir tarih kitabı mı yazılacak, gelsin Adolf; bir roman mı yazılacak, gelsin Adolf. Hatta bir ara bunun bir de komedi filmi çekildi, Bak Kim Döndü adıyla. Tabi hakkında bu kadar şey yazılıp çizilmiş insanın kendi kaleminden çıkan ve kendi hayatını yansıtan bir eseri de görüp, görmezden gelmek olmazdı. O da bu zamana nasipmiş. Kitap kısaca neyi içeriyor? Daha doğrusu ne anlatıyor bana en kısası lazım derseniz sizlere PROPAGANDA diyeceğim. Bunun ne kadar önemli olduğunu kavrayacaksınız. Zamanında bunun dersini alırken çok önemsiz gelmişti. Sizlere de basit bir kavram olarak gelirse, sevgiyle tavsiye ediyorum. Zamanın İngiltere Başbakanı Churchill'in şu sözü ne kadar da manidardır: “Eğer Hitler'in KAVGAM kitabını ciddiye alarak okusaydık, İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına engel olurduk.” Ayrıca bu 2005’te yeniden basılan kitap. Çevirisi Servet-i Fünun ile Tanin gazetesinden tanıdığımız Hüseyin Cahit Yalçın'a ait. Kitabın 2 cilt olduğunu belirtmem gerek. İlk cildini hapiste yazıyor ki zaten hapis hayatı sadece 9 ay gibi bir zaman. Yani çok fazla değil ama dile kolay. Buralarda neler yazmış bunu altta vereceğim. Kitap en baştan daha ithaflarla ve girişiyle sizi kendine çekiyor. Sizde tarifi ilginç bir duygu uyandırıyor ve devam ediyorsunuz. Mesela daha önsöz kısmında şu cümle var: İnsanların kitaplardan çok sözlerle elde edildiğini unutmuş değilim ancak bir doktrinin özünü ve bütünlüğünü ancak yazılı olarak koruyabileceği de bir gerçektir. Buna bende katılmaktan kendimi alamıyorum. İçeriği paylaşmak istiyorum: hizliresim.com/hORX2l Bazen düşünüyorum, bu adam neden ciddiye alınmadı diye ve arkadaşlarımla da bunu tartışırken onlar o olayı yaşadılar ve sonucunu sen gelecekte gördün biliyorsun, onlar bilmiyordu ve buna benzer yorumlar geliyor. Peki madem Almanya ve Avusturya tek bir ırk diyor ve birleşsin diyor bunu o zaman ciddiye alan olmadı; geçmişte başta Enver Paşa’nın hayali ve şimdi de Turan kurma hayali olan Türkçüler neden dikkate alınmıyor. Irk olarak bizler bu dünyanın tarihinde yer etmişiz ve ilk günden beri bizim aramızdaki bu aşırı ırkçı grup (ki gerçekten aşırı ırkçıdırlar) doğdukları günden beri bu hayalle yaşarlar. Bunları ciddiye almamak ne derece doğrudur? Arkadaşlar ben ne sağcı ne solcuyum, söylemiyorum, bana da özellikle muhabbetim olan arkadaşlar sorup durmasın, söylemiyorum işte bak döverim. Bunu da aradan çıkarayım.   Şaka bir yana devam edersek kitabımıza, birinci cildin Hitler’in partisinin ilk toplantısıyla sona erdiğini ve buraya kadar psikolojik olarak yaşadıklarıyla buna karşı verdiği tepkileri, özellikle Yahudiler hakkında baştan sonra, adım adım görüşlerinin ne düzeyde olduğunu görüyoruz. Buraya kadar aslında vermek istediği mesaj çok net ama bunun dışında anlattığı birçok durumla bizler de halen karşılaşıyoruz. Özellikle medya ve onun büyüttüğü kitle için konuşuyorum. Bence kitap böyle özenle seçilip alınacak birçok ders içeriyor, dikkat edilmesi gereken. Bu son hafta yaşanan bazı olaylardan dolayı incelememiz biraz gecikti ama yapacak bişi yok. Keyifli okumalar, iyi pazarlar dilerim..
KavgamAdolf Hitler · Manifesto Kitap · 200512,8bin okunma