···Okunma: 15 Nisan 2020 22:27 Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 1920 yılında yayınlamış kitabıdır. Kitap, Osmanlı Devleti'nin yıkılışı ve Birinci Dünya Savaşı dönemindeki halkın batılılaşma sorununu derinlemesine ele almaktadır. Kitap o döneme göre oldukça akıcı ve konuşma diliyle yazılmıştır.
Hikayedeki her bir kahraman isimleriyle birlikte dönemi yansıtmak amacıyla özel olarak düşünülmüştür. Naim Efendi Osmanlı kültürüyle yetişmiş ve bu kültüre göre hayatını sürdürmüş bir beyefendi. Tek kızı olan Sekine Hanım’ın yanlış batılılaşmanın sarhoşluğuna düşmüş Servet Bey’le evlendirmiş. Naim Efendi 2 torunu olan Seniha Hanım ve Cemil Bey, kızı ve damadıyla birlikte aynı konakta yaşıyorlar. Osmanlı’nın çöküşüyle birlikte bu ailenin çöküşünü de satır aralarında okuduk.
Seniha herkes üstüne titrediği için oldukça şımarık bir kız. Babasının batılılaşma düşünceleri de yetiştirme tarzında maalesef etkili olmuş. Faik Bey ise tipik tüm kızlar bana aşık özgüvenine sahip. Fakat Seniha ile tanışınca işler biraz değişiyor. Hakkı Celis aslında kitabın bize vermek istediği mesajı aktaran karakter olduğunu düşünüyorum.Kendi kültürünü batı kültürüyle harmanlamış bir genç olan Hakkı Celis, başta silik bir karakter olsa kitap ilerledikçe asıl vurucu darbeyi yapan karakter oluyor.
Benim için eğlenceli bir okuma oldu. Yılın başından beri Tanzimat Edebiyatı'ndan başlayarak dönem dönem okumalar yapıyorum. Milli Edebiyat'a geldiğim bu süreçte dönemi anlamak adına çok yol katettiğimi düşünüyorum. Herkese keyifli okumalar dilerim. :)