2020 13. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2020 18:25
Marquez’in henüz hiçbir kitabını okumadıysanız,çok daha kısa bir eseriyle başlamanızı öneririm. Zira ben önce Yüzyıllık Yalnızlık’ı,sonra ise Kolera Günlerinde Aşk’ı okudum ve inanır mısınız birer ay sürdü ikisi de. Yani anlayacağınız Marquez’in eserleri -benim bildiğim- bir çırpıda bitecek kısa soluklu eserler olmuyor. Çünkü Marquez, kısa soluklu hikayeler anlatmıyor. Okuduğum her iki eserde de koca bir ömür,koca bir yüzyıl anlatılıyor. Ama yazarın anlatımının da çok önemli bir yeri var tabi,akıcı olmayışının bir diğer sebebi de yazarın kelimelerle muazzam bir şekilde oynayışı olabilir. Çok yerinde,şaşırtıcı ve tabiri caizse ‘cuk’ oturan benzetmeleri,zaman zaman sonuna geldiğinizde başını unuttuğunuz ve felsefi cümleleriyle yazar,kelimelerle gerçekten dans ediyormuş gibi hissettiriyor insana. Kolera Günlerinde Aşk çok hüzünlü bir kitaptı bana göre. Sevgiden bu kadar uzak,yalnız kaldığım zamanlarda birbirine kavuşmadan koca bir ömür geçirmiş iki sevgilinin hikayesi,belki de olduğundan fazla acıklı görünmüştü gözüme. Zamanla Florentino Ariza’nın bitmek bilmeyen tutkusuna,Fermina Daza’nın keçi gibi inadına alıştım. Belki de okuması çok uzun sürdüğünden,koca bir ömrü izlemiş gibi oldum.
Kolera Günlerinde AşkGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202011,2bin okunma