Puan vermedi·232 syf.····Okunma: 23 Nisan 2020 02:54 Kitabı okurken neredeyse yarısına kadar Osmanlının son döneminde yaşayan bu süslü konak ailesinin saçma hayatını, aşk oyunlarını bunak dedenin silik karakterini niçin okuduğumu sorgulayıp durdum, ta ki Hakkı Celis karakteri Çanakkale'ye savaşmaya gideceğini öğrendiğinde bu önündeki yalancı mutsuz ve gerçeklerden kopuk yaşamla gerçek hayatın ne kadar farklı olduğunu anlayana kadar.
Hakkı Celis karakterinin ifadesiyle Seniha'ya hitaben " Memleketi ne karıştırıyorsunuz, Zavallı memleket o sizin dışınızdadır" diyerek bir cümlede koskoca memleket için 800bin kılıç havaya çekilmişken onbinlercesi toprağa düşmüşken bir kısım insan içinse hayatın ne kadar da bambaşka olduğunu özetliyor. Meğer bunlar için mi savaşılacaktı ve can verilecekti?
Yakup Kadri aynı soruyu " Yaban" romanında da tam tersi köylü ve taşralı bir kesim için soruyor ve " Bırak bunları kurtarmaya değmez" diyordu.
Yakup Kadri ayrıca devrin sefahat ve aşk ile uğraşan o günler için ona göre oldukça yavan ve anlamsız kalan edebiyatçılarını," kendi eski halini de" katarak eleştiriyor.
Başlarını tam anlamasak da verilen mesajın anlaşılması için karakterlerin iyice tanınması gerekli ve ilk yarı böyle geçiyor.
Yakup Kadri bu romanında da oldukça milletperver ve vatansever bir yazar olarak Tanzimatın yarattığı batı özentisi " sözde aydın" kesimini inceden inceye yerden yere vurarak esas amacı olan vatan için verilen mücadeleyi ve bunun kahramanlarını kutsama işini mükemmelen gerçekleştiriyor.