2020 21. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2020 15:39
Edgar Allan Poe,19. Yüzyıl korku, gerilim ve polisiye türünün şüphesiz en iyi örneklerini veren, sağlığında da değeri bilinememiş bir isim. Öyküleri, tarz olarak pek de alışılmış türden değil. Örneğin, günümüzde benzer türde yazan (öykü anlamında değil, korku-gerilim türünde) bir Stephen King'in (henüz hiç okumadım) okur kitlesinin bu denli fazla olmasında belki de anlatımının daha "anlaşılır" oluşu etkili olabilir diye düşünüyorum. Kitapta yer alan öykülerin kültler arasına girmiş bazılarını ("Kara Kedi, Kuyu ve Sarkaç, Morgue Sokağı Cinayetleri") okuması gerçekten çok keyifli. Bunun yanında ben, "Vakitsiz Defin, Anafora Düşüş, Gammaz Yürek, Altın Böcek, Dikdörtgen Sandık, Aksak Kurbağa, Gözlük" gibi öykülerini de çok beğendim. Ancak: - Kimi öyküler çok sıradan bir biçimde başlayıp oldukça ilginç sonlanıyor. Kimileri de çok sıradışı başlayıp "bu neydi şimdi" diyeceğiniz tarzda tuhaf, anlamsız bitiyor. Ya da bazı öyküler çok güzel başlayıp çok da güzel bitiyor aslında ama anlatırken verilen bazı ayrıntılar okuyucuyu çok yoruyor. - Bazıları insanı inanılmaz sıkıyor (en azından ben öyle hissettim). Okurken olaydan, anlatılanlardan kopuşlar çok oluyor. Zaman zaman durup düşünüp "ne anlatıyor bu adam" dediğim olmadı değil. - Kimilerinin de anlaşılması bence biraz da okurun sanatsal ve kültürel birikimine bağlı. Mitolojiden, sanat tarihinden, edebiyat tarihinden çokça alıntılar yapılmış. Çevirmenin sık sık dipnotlara başvurması da bundan sebep. Öyküler genel olarak gruplandırılmış. Örneğin, birkaç öyküde üstüste ölüm, şeytan, satranç, edebiyat, balon seyahati, kürk ticareti gibi gibi farklı konular işlenmiş. Bazı öyküler de bağımsız başlı başına konulara sahip. Çevirinin (Ren Kitap - Öznur Özkaya) niteliğini değerlendirecek seviyede olduğumu düşünmüyorum. Ancak yaptığım kısa araştırmalar sonucu İletişim Yayınları'nın (Hasan Fehmi) çevirisinin oldukça başarılı olduğuna dair bir izlenim oluştu bende. Ren Kitap' ın çevirisi ise henüz yeni sayılabilecek bir zamanda yapılmış. Özetle, sabır isteyen bir kitap olduğunu düşünüyorum. Benim sıkıldığım, zorlandığım anlar çok oldu. Belki de tür ya da tarz olarak bana çok uygun değil bilemiyorum. Okumayı düşünenlere kolay gelsin :)
Edgar Allan Poe - Bütün HikayeleriEdgar Allan Poe · Ren Kitap · 20192,655 okunma