Devrimin Bedeli
2020 5. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2020 07:44
tüm zamanların en çok satan kitabı olması, insanlık tarihinin en önemli olaylarından biri olan fransız ihtilalinin sosyal etkilerini daha iyi anlatan bir kitap olmamasından kaynaklı heralde. yarattığı kurgunun karakterlerinin arasına toplumun her kesiminden insanı dahil etmiş ve devrimi farklı perspektiflerden gözlemlememize imkan sağlıyor. kitapta oldukça beğendiğim yazım oyunları vardı. charles dickens aşmış bir yazar, kesinlikle çok sağlam bir yazım şablonuna sahip, kendine has bir akışı var. örneğin; önden yeni bir karakter ve bir olay geliyor. olayı okurken içindeki yeni karakterin belli tepkilerine şahit olup bu tepkileri anlamlandırmaya ve karakterin iç dünyasını ve rolünü anlamaya çalışıyorsunuz. genelde ilginç olan ve kafanızı kurcalayan bu karakter, siz olayın akışına kendinizi kaptırmış giderken birkaç sayfa sonra kim olduğu, nereden geldiği ve konumu itibariyle neden az önce okuduğumuz tepkileri verdiğini bize açıklıyor. kitabı okurken sürekli olarak 'taşlar yerine oturuyor'. bir diğer örnek; bölüm başlarında ya da konu geçişlerinde köprü olarak kullandığı cümlelerde, fransız devrimiyle alakalı öyle detaylara değiniyorki; devrimin yarattığı değişimin boyutlarını iliklerinize kadar hissediyorsunuz. bu kitabı okumak, devrime birinci elden şahit olmaya eşdeğer. yazım yeteneği harincinde değerlendirmek istediğim başka bir husus; dickens'ın dünya görüşü ve felsefesi. devrim olana kadar devrimciyi öven, devrimden sonra devrimciyi yeren bi anlatım yapmış. eğriye eğri doğruya doğru demiş. zannediyorum o da benim gibi bütün insanların içinde bir kötülüğün yattığı inancına sahip. intikam duygusunun en mazlum insanda bile yaratacağı olumsuz etkiyi ifade etmiş. halk kahramanı olarak gördüğümüz kimselerin devran dönünce nasıl da güç zehirlenmesi yaşayıp tiksinilecek kimselere dönüşebileceğini sayfa sayfa işlenmiş. kitabı puanlarken 'ulan bir kitapta daha fazla ne olabilir, eksiksiz' diyerek 10/10 olarak derecelendirdim. güzeldi. sevdim.
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202376,5bin okunma