Alex artık büyüdü...
2020 27. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2020 14:57
Kitabın baş kahramanı Alex, yazarın ifadesiyle topu topu on beş yaşındadır.Biz bu yaştaki ademoğullarını çocuk kategorisinde yargılar ona göre davranır, öyle düşünürüz. Ama yazar onu büyük bir adam gibi kaleme alır, on beş yaşındaki insanların Alex gibi davranmayıp ergenliğe geçmede pasaport kontrolünü beklerken, Alex çoktan kontrolü atlamış istediği gibi yaşamaktadır. Üç bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde Alex ve üç arkadaşı çete kurmuş ve aklınıza gelebilecek her türlü iğrençliği yapıyor. Kitabı okuduğunuzda Alex’i yolda görseniz yaptıkları yüzünden yüzüne tükürmek isteyeceğiniz bir karakter. Okurken iğrenerek okuduğumuz, yeri geldiğinde beddua ettiğimiz, küfürler savurduğumuz bir karakteri kaleme almıştır yazar. İkinci bölümünde hapishaneye düşen Alex on beş yıl mahkum edilmiştir. Ama cezasının ikinci yılında beklenmedik bir durumla karşılaşılır ve özgürlüğüne kavuşmak isteyen Alex, bu olayların içine atılır. On beş günlük işkence sonucu özgürlüğüne kavuşacaktır. İşkence dediysem öyle falakaya yatırma, kırbaç cezası, elektrik verme gibi şeyler değil, farklı bir yöntemle Alex’in kötülüğünü yok etme, yerine iyiliği aşılama. Üçüncü bölümde ise uğruna on beş günlük işkenceye katlanılan ve en sonunda kavuşan ÖZGÜRLÜĞÜ. Dışarı çıktığında ne ailesi eski ailesi, ne arkadaşları eski arkadaşları ne dünya eskisi gibi bir dünyadır. İyilik ve kötülük arasındaki seçeneğindeki insanın kendisine bırakılmasını söyleyen yazar bırakılmadığı taktirde ‘kişiliğini yitirmiş bir birey’ olarak hayatına devam edeceğini ifade eder. Lakin bu üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur. Şahsen ben karar veremedim. Alex gibi kötü niyetli insanlar hırsızlık yapacak, kızları kadın yapacak -yazarın kendi ifadesiyle- yaşlıları dövüp sokakta çıplak bırakacak, arabalarıyla hayvanları ezecek, KİTAPLARI yırtıp yakacak. Karşılığında işkence olarak yaptıklarına benzer filmler izlettirip iyiliği aşılayacak sonra insanlık mı kazanacak acaba ? Kendi seçimiyle iyiliğe geçebilseydi, vicdanı olup kulağına birkaç bir şey fısıldasaydı belki bunlar olmazdı. Ama yoktu. Alıntıları ile bu kitapla tanışmama vesile olan sevgili Betül’e de teşekkür ederim. Sende iyi ki varsın 1000K.
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009113bin okunma