2020 23. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2020 16:37
Cengiz Aytmatov ile Beyaz Gemi kitabıyla tanışmıştım. O kitap bana çok farklı gelmişti, yazarın kullandığı imgeler motifler alışılmışın dışındaydı. Ardından Çağdaş Türk Dünyası dersimizde işlediğimiz Gün Olur Asra Bedel kitabını okumaya karar verdim. Kitabın dili o kadar akıcı, o kadar güzel ki. İçerisinde yer alan 3 efsanevî hikâyeler beni çok etkiledi. Hikâyeler; Mankurt, Nayman Ana ve Raymalı Aga efsanesi. Bu efsanelerden etkilenmemeniz mümkün değil. Kitap bitince “gerçekten var mı böyle bir şey?” diye kendi kendinize sorup araştıracağınızdan da şüphem yok, ki ben de öyle yaptım Roman, Yedigey’in yakın dostu olan Kazangap’ı gömmek amacıyla Ana-Beyit Mezarlığına giderken o yolda geçmişi hatırlamasını anlatıyor. Cengiz Aytmatov bir yandan da bu kitap ile Sovyet rejimini eleştirmiştir ki onun hayat hikâyesini bilenler babasının da Sovyetler tarafından öldürüldüğünü bilir. Romanda uzay üssü ile ilgili konular da ele alınır böylece o zamanlardan Aytmatov’un geleceğe yönelik yazdığını da görmüş oluyoruz.
Gün Olur Asra BedelCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202656,1bin okunma