2020 33. kitabı
Albert camus'un ünü ve ödüllü olması sebebiyle okurluğumu biraz ilerletmeden okumak istememiştim. Aksine çok mevzu edilmeyen Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam kitabını Yabancıdan önce okumuştum. Aslında Yabancı kitabını okuduğumda bu kadar çekinmemin anlamsız olduğunu gördüm;çünkü kitap anlaşılması kolay,çok fazla dolambaçlı yollara girmeden verilmek istenen mesaj rahatlıkla alınabiliyor.Kitabın giriş cümlesi yeterince vurucu ancak 108.sayfada başlayıp 109.sayfanın belli bir kısmında son bulan, yani kitabın son üç sayfası da en az giriş kadar delici hatta bir başkaldırı niteliği taşıyor. Kitabın başlarında Anne'nin ölümüne bu kadar kayıtsızlıkla yaklaşan bir karaktere kitaptakiler kadar ben de ihtiyatla yaklaşma hissiyatını takındım. Ancak sayfaları çevirdikçe bu kadar boşvermiş bir insanın iç dünyasını anlayıp çoğu noktalarda ne kadar haklı olduğunu görüyoruz. Elindeki mutlulukla yetinmeyi bilen bu arkadaşımız aslında dünyanın, duyguların, insanların, ölümün, maddi işlerin ne kadar manadan yoksun olduğunu düşünürken ; onun bu duygularını açık,sade, akıcı bir anlatımla bize aktaran yazarımızda bu kitabın ün kazanmasında en önemli kişidir ki edebi haz noktasında da doyduğumuz bir eser yaratmıştır. Ben yazarla tanışma eseri olarak bunu okudum fakat diğer eserlerini de okumayı düşünmemi sağladı. Hatta aldığım tavsiyelerde bazı eserlerinin Yabancı kitabından daha iyi duydum bu beni yazarın diğer eserlerini okuma noktasında daha istekli hale getiriyor. Varoluşçu düşünceleri bulduğumuz bu eserin yanında onun kadar iyi bir eser olan Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam eserini de gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz.
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2020137,2bin okunma