···Okunma: 26 Nisan 2020 01:33 (Spoiler içerir)
Gogol'un hikayelerini anlayabilmemiz için çok sakin bir zamanda, rahat bir kafa ile okumamız gerekecektir zira okuruz, okuruz ama anlamsız bir okuma olur.. ve özellikle okumaya başlamadan o dönemin şartlarını, yazarı tanımamız gerecektir ki, verilmek istenen mesajı algılayalım..
Öyküler arasında tartışmasız olarak beni en çok etkileyen, sona saklanan öykü olan;
*"Palto" dur. Akakiy Akakiyeviç'in trajik durumunu göz önüne getirdiğimiz de herşey gerçekci olarak net bir şekilde yansıyor. Bir Paltodan nelerde çıkarmış diyor insan.. Dostoyevski'nin 'hepimiz Gogol un paltosundan çıktık' sözü boşuna değildir yani..
Hoşuma giden komedi, neşeli uslup katılarak kaleme alınan öyküler ise *'fayton' ve *'Burun' :)
Sabah uyanıyorsunuz ve burnunuz yerinizde değil.:) Ve burnunuzun peşine düşüyorsunuz birde onu yolda insan kılığında kendinizden üstün bir makamda görüyorsunuz, sonra yolda kaybediyorsunuz. Yazar, toplumdaki ve sistemdeki çarpıklığı, gündelik hayatın çekilmezliği, insan davranışlarını kısaca burnunun önündeki herşeyi mizahsal olarak eleştiriyor..
*Faytonda da aynı şekilde eğlenceye, içkiye, kumara düşkün rütbelilerden bahsediliyor ve yazarımız yanlış bulduğu olayları mizahı olarak eleştiriyor. Öykünün sonunda gerçekleşen unutkanlık sonucu fayton vakası ile tebessüm bıraktıracak şekilde bitiyor.:))
*Bir Delinin Hatıra Defteri nde normal seviyeli bir memurun aklını yitirmesi , bunu farkına varmaması,.. bulunduğu mevkisini eleştirmesi..belki de karakterimiz ispanya kralı nerden bilebiliriz:)
İyi okumalar, sevgi ve muhabbet ile..